Atac terorist la Istanbul: 39 de oameni au fost uciși într-un club unde petreceau de Revelion. ISIS a revendicat atacul. UPDATE

UPDATE 10:25:ISIS a revendicat atacul, printr-o declarație oficială

UPDATE 19:25Un membru al consiliului de conducere al PKK, partidul muncitorilor kurzi, a declarat că forțele kurde nu au fost implicate în acest atac, conform BBC, el subliniind că luptătorii kurzi nu ar ținti „civili nevinovați”.

UPDATE 19:00În total, au fost uciși 11 turci și 24 de cetățeni străini, iar identitatea a 4 victime nu a fost încă stabilită, conform celui mai recent bilanț prezentat de un parlamentar turc. Printre victime se numără 7 arabi saudiți, 3 irakieni, doi libanezi, doi tunisieni, doi indieni și câte un kuwaitian, sirian și israelian. De asemenea au murit un belgian de origine turcă și o persoană cu cetățenie canadiană și irakiană. 25 de bărbați și 14 femei și-au pierdut viața în acest atac.

Autoritățile din Iordania au informat că printre victime se numără și trei iordanieni care au murit, alți patru fiind răniți. De asemenea 7 libanezi se numără printre răniți.

Franța a informat de asemenea că un cetățean francez și-a pierdut viața în atac (este vorba de o femeie, al cărei soț tunisian a murit și el), iar alți trei au fost răniți.

UPDATE 16:40Două dintre victimele care au fost împușcate de atacator pe stradă, în fața clubului Reina, sunt un polițist de 22 de ani, Burak Yildiz, care se afla în drum spre casă, și un agent de turism de 47 de ani, Ayhan Arik.

UPDATE 16:15Premierul turcBinali Yildirim a negat informațiile care au circulat, conform cărora atacatorul ar fi fost costumat în Moș Crăciun. El a declarat că atacatorul și-a abandonat arma la locul masacrului. Deocamdată, autoritățile turce nu au dat detalii despre cine se află în spatele atacului.

UPDATE 13:35Printre victimele care și-au pierdut viața în atacul terorist se numără un cetățean israelian, conform ministerului de Externe de la Tel Aviv. Autoritățile turce au confirmat de asemenea că printre străinii care și-au pierdut viața se numără saudiți, marocani, libanezi și libieni, conform Anadolu.

UPDATE 12.55Președintele Recep Tayyip Erdogan a avut prima reacție publică după atentat, anunțând că Turcia va continua lupta împotriva terorismului „până la capăt”, conform Anadolu.

„Turcia este fermă în a face tot posibilul pentru a proteja siguranța cetățenilor săi și pacea în regiune. Turcia va rămâne unită și nu va ceda în fața jocurilor murdare ale teroriștilor”, a scris Erdogan în mesajul său oficial.

„Îmi ofer condoleanțele cetățenilor noștri, oaspeților noștri străini și familiilor ofițerilor noștri de securitate și le doresc recuperare rapidă celor răniți. Suntem hotărâți să eradicăm atacurile și amenințările asupra țării noastre”, a mai transmis președintele turc.

UPDATE 10.00Atacatorul este încă în libertate, autoritățile turce declanșând de mai multe ore operațiunea de căutare.

UPDATE: Potrivit informațiilor oferite de Ministerul de Externe, nu sunt români printre victimele atacului. MAE comunică numerele de telefon unde cetățenii români pot cere asistență consulară: „Consulatul General al României la Istanbul are în atenție incidentul produs în dimineața zilei de 01.01.2017, în jurul orei 02:00 (01:00 ora României), soldat cu numeroși morți și răniți.

Oficiul consular român a întreprins în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile abilitate și spitalele din Istanbul pentru a verifica dacă printre victimele incidentului se află cetățeni români, potrivit Digi 24.

UPDATE: Numărul persoanelor care au murit a crescut la 39, printre care se află și 15 străini, iar cel al răniților, la 69, după ultimul bilanț al oficialităților.

„Cel puțin 35 de persoane au fost ucise, iar alte 40 au fost rănite”, a declarat, inițial, primarul orașului Istanbul, Vasip Sahin, precizând că în „atacul terorist” a murit și un agent de poliție.

Atacul a fost comis de un individ care avea o armă automată de tip Kalașnikov, în Clubul de noapte Reina, situat în zona Ortakoy din Istanbul, pe malul Bosforului.

În momentul atacului armat, duminică în jurul orei 1.30 (0.30, ora României), în club erau sute de persoane care celebrau Revelionul.

Multe persoane au sărit în Canalul Bosfor pentru a scăpa de focurile de armă, iar poliția a întreprins operațiuni de salvare din apă.

Cel mai probabil, atacul terorist este opera organizației teroriste Stat Islamic sau a insurgenților separatiști din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Un terorist cu o armă puternică a comis un atac brutal, a deschis focul spre oameni nevinovați care sărbătoreau venirea Noului An”, a declarat primarul din Istanbul, Vasip Sahin.

Potrivit cotidianului Hurriyet, în club erau 700-800 de persoane în momentul atacului terorist, iar agresorul striga în limba arabă, un indiciu că ar putea fi un membru al rețelei fundamentaliste sunnite Stat Islamic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”