Angel Merkel s-a uitat pe curs și a identificat o „problemă” la euro: „Dacă am avea marcă, ar fi o altă valoare”

Angel Merkel s-a uitat pe curs și a identificat o problemă la euro: Dacă am avea marcă, ar fi o altă valoare
Publicat: 18/02/2017, 12:09

„Sigur că, în momentul de față, în zona euro avem o problemă cu valoarea monedei unice”, a declarat Angela Merkel în discursul rostit sâmbătă la Conferința pentru Securitate aflată în curs în orașul german Munchen.

„Banca Centrală Europeană (BCE) are politici monetare care nu sunt adresate Germaniei, ci mai degrabă adaptate unor țări precum Portugalia, Slovenia sau Slovacia. Dacă am avea marca germană, am avea cu siguranță o valoare diferită de cea pe care o are euro în acest moment. Dar este vorba de o politică monetară independentă (a BCE – n.red.) asupra căreia eu în calitatea de cancelar nu am nicio influență”, a argumentat Angela Merkel, potrivit site-ului agenției Reuters.

Șeful Executivului Germaniei a făcut aceste declarații în prezența vicepreședintelui Statelor Unite, Mike Pence, aflat la conferință, după acuzațiile unui consilier al președintelui Donald Trump că Berlinul ar profita de un euro depreciat.

Jens Weidmann, președintele Băncii centrale a Germaniei, a respins săptămâna trecută acuzațiile Administrației Donald Trump că Berlinul ar profita de un euro „puternic subevaluat”, argumentând că firmele germane sunt bine poziționate pe piețele internaționale pentru că au produse de calitate. „Firmele germane sunt exportatori de succes deoarece sunt bine poziționate pe piețele mondiale și reușesc să convingă oamenii cu produse inovatoare”, a declarat Jens Weidmann, președintele Bundesbank. „Acuzația că Germania ar profita de pe urma Statelor Unite și a altor țări utilizând o monedă subevaluată este mai mult decât eronată”, a subliniat Jens Weidmann. Valoarea euro este determinată de factorii piețelor financiare, fiind influențată de politicile europene și americane, a insistat Jens Weidmann. „Politica monetară (a zonei euro -n.red) nu este determinată la Berlin, ci mai degrabă la Frankfurt, de Consiliul de conducere al BCE, scopul fiind stabilitatea în întreaga uniune monetară”, a explicat Jens Weidmann.

Administrația Donald Trump a acuzat la începutul lunii februarie Germania că utilizează un euro „puternic subevaluat” pentru a „profita” de exporturi în relația cu SUA și cu partenerii europeni ai Berlinului. Cancelarul Angela Merkel a respins imediat ideea, reiterând că Banca Centrală Europeană (BCE) este independentă și denunțând politicile Washingtonului. „Principalul obstacol în a considera Parteneriatul transatlantic de comerț și investiții (TTIP) drept un acord bilateral este Germania, care continuă să profite de pe urma altor țări din UE și de pe urma Statelor Unite utilizând o «implicită marcă germană» care este puternic subevaluată”, a declarat Peter Navarro, șeful Consiliului prezidențial pentru Comerț Național din SUA. „Dezechilibrul comercial structural al Germaniei în relația cu alte țări și cu SUA evidențiază eterogenitatea în cadrul Uniunii Europene, astfel că acest acord ar fi unul de tip multilateral prezentat ca bilateral”, crede Peter Navarro.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a respins imediat acuzațiile. „Germania a pledat permanent ca Banca Centrală Europeană (BCE) să aibă politici independente, așa cum de altfel proceda și Banca centrală germană când nu exista euro”, a declarat Angela Merkel, citată de site-ul Tagesschau.de. Cancelarul Germaniei a subliniat că firmele germane depun eforturi pentru a fabrica produse competitive pe piața mondială. În același timp, Angela Merkel a cerut clarificări din partea Administrației Donald Trump privind interdicțiile impuse imigranților din șapte țări situate în Orientul Mijlociu și Africa. „Eu am spus clar că eforturile antiteroriste nu justifică o abordare generală împotriva unor țări și a unor persoane de o anumită religie. Solicităm clarificări”, a încheiat Merkel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului