VIDEO Gândul LIVE. Ministrul Agriculturii, despre scandalul laptelui contaminat: Produsele de pe piață nu au fost niciodată mai sigure

Publicat: 21/03/2013, 01:43
Actualizat: 20/03/2019, 17:10

Laptele și produsele care se află, în momentul de față, pe piața din România nu au fost niciodată mai sigure pentru sănătatea consumatorilor, iar faptul că în ultima perioadă au fost depistate cazuri în care acestea erau contaminate cu aflatoxine nu face altceva decât să arate că sistemul a funcționat, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, în cadrul ediției de miercuri a Gândul LIVE.

Urmărește aici ediția integrală Gândul LIVE de miercuri

El a adăugat că acțiunile din ultimul timp realizate alături de reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au fost unele fără precedent. Potrivit spuselor ministrului, într-o singură lună a anului în curs au fost prelevate 1.385 de probe pentru a asigura faptul că produsele consumate de români nu afectează sănătatea acestora, în timp ce în 2012 au fost prelevate doar 15 probe.

„Am depășit etapa consumatorului. Astăzi putem să asigurăm cei 20 de milioane – 22 de milioane de consumatori care sunt în România că produsele pe care le consumă sunt absolut sigure”, a declarat ministrul Agriculturii la Gândul LIVE.

„Sigur că există o zonă care a suferit pierderi în această perioadă și acolo trebuie să ne îndreptăm în etapa a doua, zona de fermieri”, a mai adăugat Constantin.

Daniel Constantin, despre cazul laptelui cu aflatoxine: Nu am vrut să ascund totul sub preș

Constantin susține că în momentul în care a fost depistat laptele contaminat cu aflatoxină existau două opțiuni: fie să declare public existența unei probleme, fie să ascundă „totul sub preș”, și că cea din urmă nu ar fi fost în acord cu angajamentele Guvernului.

Ministrul Agriculturii a mai explicat, de asemenea, că pe data de 7 martie, atunci când a făcut anunțul legat de depistarea laptelui contaminat cu aflatoxine, a avut la dispoziție un buletin de analiză care susținea că în laptele ce provenea de la o fermă conținutul acesteia era de cinci ori mai mare decât limita admisă.

„În România sunt milioane de oameni care trăiesc din agricultură. Avem sute de mii de fermieri care produc lapte. Noi am găsit un caz la momentul acela pe care l-am spus. Nu voiam să ascundem absolut nimic”, a declarat Daniel Constantin în ediția de miercuri seară a Gândul LIVE.

„Sigur că de la acest caz, așa cum spune și regulamentul european, am început să facem mai multe analize. S-au mai găsit cazuri, nu a fost un caz izolat, deci problema a existat în România. Ideea este că am izolat-o și am încercat să o rezolvăm astfel încât să nu ajungă laptele pe raft”, a mai spus el.

Constantin susține, totodată, că depistarea acestor cazuri în țara noastră nu face altceva decât să arate că sistemul a funcționat, că analizele au fost realizate, iar laptele este sigur pentru consum.

Potrivit spuselor sale, în urma înlocuirii furajelor cu care erau hrănite animalele din ferma unde s-a descoperit laptele contaminat cu aflatoxine, în 2 – 3 zile aici s-a produs „lapte curat”.

Ce spune ministrul despre fermierii care au hrănit animalele cu furaje mucegăite

După părerea ministrului Agriculturii, fermierii nu au hrănit intenționat animalele cu furaje mucegăite, acestea fiind practic ultimele pe care le mai aveau la finalul iernii. „Suntem la sfârșit de iarnă.Toți au avut furaje în hambar, în siloz, după posibilități. Sigur că fiind cu ultimele furaje pe care le mai avem după această iarnă, ele au mucegăit și de aici a ieșit acea aflatoxină de care tot vorbim”, a declarat Daniel Constantin la Gândul LIVE.

„Nu cred că cineva a folosit în mod intenționat furajele respective sau cineva a livrat furajele respective în mod intenționat. Cert este că a apărut această aflatoxină și trebuia izolată”, a concluzinat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună