Unul din cei mai apreciați producători auto a mințit ani la rând în privința emisiilor și a consumului. Înainte să iasă din fabrică, mașinile noi erau verificate de personalul necalificat

Unul din cei mai apreciați producători auto a mințit ani la rând în privința emisiilor și a consumului. Înainte să iasă din fabrică, mașinile noi erau verificate de personalul necalificat
Publicat: 19/04/2018, 14:22

Potrivit presei nipone, Subaru ar fi falsificat datele timp de mai mulți ani, în fabrica sa de lângă Tokyo. Mușamalizarea ar fi vizat mai multe modele, inclusiv popularul Forester, scrie ibtimes.com. Jurnaliștii japonezi au identificat sute de cazuri de manipulare a datelor tehnice, în care au fost implicați numeroși inspectori.

În urma solicitărilor ministerului de transport din Japonia, Subaru a deschis o anchetă pentru a determina exact când a început „campania” de falsificare a datelor și va furniza săptămâna viitoare un raport. Compania va fi nevoită să implementeze un mecanism pentru a asigura autoritățile că o asemenea manipulare sistematică nu trebuie să se repete.

Modificarea datelor a început la fabrica Subaru din Ota, un oraș în Prefectura Gunma, situat la circa 100 km de Tokyo. Aceeași fabrică a apărut în mass-media în octombrie 2017, când s-a descoperit că angajații necalificați verificau pentru ultima oară mașinile, înainte de ieșirea lor pe poartă.

În urma scandalului de anul trecut, Subaru a rechemat în service 255.000 mașini vândute în Japonia și numărul lor a ajuns apoi la 400.000 unități. Autoturismele au fost verificate din nou de către angajații calificați și campania de rechemare s-a limitat la Japonia. La începutul lunii martie a acestui an, Subaru a anunțat că președintele companiei, Yasuyuki Yoshinaga, va demisiona din funcție și consiliul companiei va fi restructurat.

Ce se va întâmpla cu modelele Subaru vândute în alte țări?

Nu se cunoaște exact ce se va întâmpla cu mașinile vândute peste hotare. Cea mai mare piață pentru Subaru este SUA, unde compania a înregistrat o scădere a vânzărilor.

Și alți producători auto niponi cu prezență puternică în SUA au fost implicați în scandaluri legate de emisii, asemănătoare „Dieselgate-ului” care a afectat gigantul Volkswagen. Nissan a recunoscut de două ori că inspectorii necalificați au efectuat verificările tehnice finale în cazul unor mașini noi. În 2016, Mitsubishi și Suzuki au recunoscut că au exagerat în privința datelor privind economia de combustibil în cazul unor modele, folosindu-se de manipularea testelor tehnice.

După cum am precizat mai sus, falsificarea datelor privind emisiile de noxe de către Subaru este similară cu scandalul care a afectat puternic Volkswagen. Pe de altă parte, producătorul german scoate pe porțile fabricilor sale un volum net superior de unități, față de Subaru, deci scandalul a fost cu atât mai dăunător pentru germani. Probabil că amplitudinea scandalului de la Subaru va fi dezvăluită odată cu raportul întocmit pentru ministerul de transport din Japonia.

Acțiunile Subaru au scăzut joi în sfera celor aferente producătorilor auto. Astfel, titlurile se tranzacționau la o valoare cu 2,19% mai mică, în timp ce rivalii de la Toyota, Nissan și Mazda se situau pe un trend ascendent.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică