TOPUL ministerelor cu angajații cel mai bine plătiți în 2018. SURPRIZA de pe locul 2

TOPUL ministerelor cu angajații cel mai bine plătiți în 2018. SURPRIZA de pe locul 2
Publicat: 12/12/2017, 17:33

Anul viitor, cele mai mari salarii medii din ministere vor fi obținute de angajații Ministerului Afacerilor Externe, unde cei peste 2.200 de angajați vor avea salarii medii de circa 10.300 de lei net pe lună, cu 12% mai mari decât în 2017, arată calculele ZF pe baza informațiilor din proiectul de buget pe 2018 de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Astfel, diplomații, consulii, angajații institutelor culturale din alte țări, precum și funcționarii locali care lucrează în acest minister au cele mai mari salarii medii din rândul ministerelor.

MAE susține însă că „prin comparație cu activitatea angajaților altor ministere și instituții publice din România, activitatea salariaților Ministerului Afacerilor Externe se desfășoară, pe de o parte în țară, în Centrala MAE, iar pe de altă partea în cadru misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale din Serviciul Exterior. Conform prevederilor legale în vigoare, drepturile salariale sunt stabilite în lei în țară, și în valută în Serviciul Exterior”.

„În prezent, din totalul salariaților MAE, o treime își desfășoară activitatea în țară, unde salariul mediu net este de 5.490 de lei net lunar, incluzând toate sporurile prevăzute de legislația în vigoare. Datele actuale, reale, pot fi consultate pe site-ul MAE. Valoarea de „10.300 lei lunar net” menționată în cadrul articolului ca salariu mediu pentru anul 2018 reprezintă în fapt o valoare matematică, ipotetică pentru proiecția bugetară, prin raportarea fondului total de salarii la numărul total de personal, inclusiv salariile pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, generând astfel un salariu net fără corespondent în realitate”, precizează MAE.

Pe locul doi în topul celor mai bine plă­tiți angajați din ministere vo fi procurorii, a­vând în vedere că în cadrul Ministerului Pu­blic – unde lucrează peste 6.200 de angajați – sa­­lariul mediu va fi de aproape 8.700 de lei net pe lună în 2018. Salarii mari, de peste 8.600 de lei net pe lună, sunt bugetate și pen­tru cei 321 de angajați ai Ministerului pen­tru Me­diul de Afaceri, Comerț și Antre­pre­no­riat.

„Salariile medii nu reflectă întotdeauna realitatea din cadrul ministerelor, îmi amin­tesc de oameni din Secretariatul General al Guvernului care se îmbulzeau să meargă să lucreze în aparatul de lucru al Ministerului Sănătății, pentru că știau că acolo se oferă cele mai mari salarii. În mi­nis­ter sunt salarii incredibile, iar cadrele me­di­ca­le sunt plătite prost. Pe de altă parte, în unele ministere, cum este cel al românilor de pretutindeni, sunt puțini salariați și ma­jo­ri­tatea sunt șefi, de aceea media salariilor este mai mare”, a explicat Adrian Mo­raru, di­rec­torul Institutului pentru Politici Publice.

ZF nu a putut face o medie a salariilor din cadrul Ministerul Sănătății și Ministerului Educației, deoarece numărul de angajați și bugetele de salarii sunt împărțite între administrația centrală și administrațiile locale.

La polul opus, cu cele mai mici salarii din ministere, sunt cei peste 430 de angajați din Ministerul Culturii, care vor câștiga, în medie, câte 2.700 de lei net pe lună în 2018.

Citește continuarea în Ziarul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului