Ți-ai hărțuit sexual angajații? Guvernul te iartă o dată. Lista celor 333 de abateri pentru care nu mai primești amendă din prima. PROIECT LEGEA PREVENȚIEI

Publicat: 31/03/2017, 08:49

Mai exact, potrivit proiectului, la prima constatare a unei contravenții se încheie un proces verbal de constatare și sancțiune cu avertisment, la care se anexează un plan de remediere. Termenul pentru intrarea în legalitate este de trei luni. Contravenientul beneficiază de aceste măsuri, o singură dată pentru oricare dintre contravențiile menționate în proiectul de lege, în termen de 3 ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.

„Scopul prezentei legi este de a reglementa o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții de către persoanele/entitățile care desfășoară activitate economică, precum și prevenirea săvârșirii de contravenții de către instituțiile publice și instituțiile publice locale”, se arată în proiectul de lege, în a cărui anexă sunt prevăzute contravenții, din peste o sută de legi, ordonanțe și hotărâri de guvern, care ar urma să intre sub incidența noilor măsuri.

„E rezultatul unei munci de aproape două luni. E o lege care e așteptată de mediul de afaceri, iar în text ați adăugat și component pentru administrație. Este, totodată, un proiect de lege prioritar pentru noi, parte a programului de guvernare, care va ajuta foarte mult mediul de afaceri”, a spus premierul Sorin Grindeanu, în ședința de Guvern de joi.

„Este o componentă legislativă mult așteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar și pentru o mai bună funcționare a administrației locale. Intrăm în etapa unei consultări extinse a prevederilor legii și a listei contravențiilor. E un prim pas în emanciparea actului de control, atât de necesar redinamizării mediului de afaceri și administrației publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până la data de 1 mai”, a adăugat Petrescu.

Potrivit ministrului pentru IMM-uri, legea se va baza pe doi piloni – informarea agenților economici, persoane fizice sau juridice, autorităților publice și crearea cadrului optim de informare a acestora prin mai multe instrumente și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control.

CITEȘTE AICI PROIECTUL LEGII PREVENȚIEI

CITEȘTE AICI LISTA COMPLETĂ A CONTRAVENȚIILE SUB INCIDENȚA LEGII PREVENȚIEI

Discriminarea și vânzarea de teze de doctorat, sancționate cu avertisment la prima abatere

Printre contravențiile propuse la a fi scutite de amendă la prima abatere sunt însă și unele cel puțin bizare.

De exemplu, unele cuprinse înLegea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. Mai exact, este vorba de articolele prin care este interzisă discriminarea prin utilizarea de către angajator a unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relațiile de muncă, cum ar fi concedierea, stabilirea salariului sau promovare. De asemenea, sub incidența legii prevenției ar urma să intre și prevederea conform căreia „constituie discriminare bazată pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hărțuire sau hărțuire sexuală, având ca scop sau efect de a crea la locul de muncă o atmosferă de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectată; de a influența negativ situația persoanei angajate în ceea ce privește promovarea profesională, remunerația sau veniturile de orice natură ori accesul la formarea și perfecționarea profesională, în cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce ține de viața sexuală”. În cazul acestor două contravenții amenzile prevăzute de legea actuală se încadrează între 3.000 și 100.000 de lei.

O altă contravenție scutită de amendă, la prima constatare, ar fi cea legată de „comercializarea de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor al unei lucrări de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat”. Pentru astfel de faptă, încadrată contravenție în Legea educației naționale, amenda prevăzută este5.000 lei la 50.000 lei.

De asemenea, cu un avertisment sunt sancționate în primă instanță și o serie de contravenții silvice , în cazul cărora anul trecut s-a stabilit prin ordonanța de urgență 51 majorarea amenzilor, pentru a evita declanșarea unei proceduri de infrigement pentru România. Iată două exemple din lege sancționate, în prezent, cu ameni între 15.000 și 20.000 de lei:

„Neutilizarea Sistemului informatizat de urmărire a materialelor lemnoase, denumit în continuare SUMAL, sau transmiterea cu întârziere mai mare de 45 de zile de la data la care trebuia să se facă raportarea lunară de către profesioniști, din culpa acestora, a datelor în SUMAL și cu suspendarea acordului de distribuire și utilizare a documentelor cu regim special pentru o perioadă de 1 an. Sancțiunea se aplică numai cu condiția notificării profesionistului în cauză de către structura teritorială de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, în termen de maximum 5 zile de la data prevăzută de lege pentru raportarea datelor în SUMAL”
„Introducerea pe piață a lemnului recoltat în mod ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta, așa cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn sau produse din lemn, cu confiscarea lemnului recoltat în mod ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta sau, după caz, cu interzicerea comercializării lemnului sau a produselor din lemn”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată