no author
Cătălina Mănoiu
1257 vizualizări 8 mar 2017

„Astăzi a fost o discuţie lungă de vreo patru ore şi jumătate, în Comisia de industrii, unde am dezbătut OUG 64/2016. Au fost audieri, discuţii, cu furnizorii, distribuitorii, producătorii,cu reglementatorul ANRE, Transgaz, OPCOM, precum şi alţi specialişti. Producătorii doresc o liberalizare, iar furnizorii şi distribuitorii ar prefera să mai fie amânată”, a declarat pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Virgil Popescu.

Comisia pentru industrii ar putea lua în calcul o liberalizare totală a preţului la gaze, mai ales că ANRE a informat că ar putea fi vorba despre o creştere între 1,5 şi 12% a preţului final la consumatorul casnic, a precizat Virgil Popescu.

„Am căzut toţi de acord că o liberalizare totală a preţului la gaze ar putea fi luată în calcul, mai ales că ANRE ne-a informat că o creştere a preţului a preţului final la consumatorul casnic ar putea fi între 1,5 şi 12%, cel mai probabil în jur de 5-6%, ceea ce ar permite subvenţi pentru consumatorul vulnerabil de la bugetul de stat în aşa fel încât să treacă iarna şi să nu simtă această creştere mică de tarif”, a spus Virgil Popescu.

Cât priveşte majorarea tarifelor de către distribuitori cu 70%, potrivit unei informări oficiale a Comisiei Europene,Virgil Popescu a afirmat că distributorii au precizat că nu mai cer astfel de măriri, iar şi în următoarea cerere către ANRE vor fi „măriri de 1-2%, corecţii practic”.

PNL a propus un amendament pentru obliga Guvernul să emită o schemă de subvenţii.

„Am propus şi am spus că grupul PNL va susţine un amendament pentru a obliga Guvernul să vină cu o HG în care să definească clar consumatorul vulnerabil, dacă doreşte să facă toţi consumatori casnici, pentru iarna 2017-2018, consumatori vulnerabil şi să facă şi o schemă de subvenţii. Dacă cresc preţurile la producător, atomat vor şi încasări mai mari la buget”, a susţinut deputatul PNL.

Legea 196/2016 care defineşte consumatorul vulnerabil şi descrie schema de ajutor pe diferite ajutoare intră in vigoare în aprilie 2018, explicat Virgil Popescu, afirmând că Guvernul poate să aplice schema prevăzută de Legea 169/2016 sau să propună alta.

Raportul care va fi întocmit de Comisia de industrii ar urma să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru proiectul de lege privind aprobarea OUG 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012.

 

 

--

Citește și: