Rusia, în prag de colaps. Cum ar putea fi afectată România. „Criza economică globală se va încheia odată cu alinierea lui Saturn cu Jupiter”

Rusia, în prag de colaps. Cum ar putea fi afectată România. Criza economică globală se va încheia odată cu alinierea lui Saturn cu Jupiter
Publicat: 16/12/2014, 20:52

În cazul în care prăbușirea monedei ruse nu se va opri, Rusia ar putea fi împinsă „într-o recesiune mai profundă decât cea provocată de criza din 1998”, potrivit Fathom Consulting, citat de The Telegraph.

Într-un gest de disperare, Banca Centrală a Rusiei a majorat, în noaptea dinspre luni spre marți, rata dobânzii de referință, de la 10,5% la 17%, în efortul de a încetini căderea rublei față de dolar.

Este cea mai mare creștere de dobândă decisă de Banca Centrală a Rusiei din ultimii 16 ani.Însă, încercarea de a ține cursul rublei sub control nu a avut succes, la mai puțin de două ore după intervenția băncii centrale, moneda rusă reluându-și devalorizarea față de moneda europeană.

În ciuda spectaculoasei majorări a dobânzii de intervenție, rubla s-a prăbușit marți cu peste 20%, euro a depășit pragul de 100 de ruble, iar dolarul a depășit pragul de 80 de ruble. Astfel că de la o monedă relativ stabilă, rubla a ajuns pe acum marginea prăpastiei, susțin unii analiști. În martie un dolar era cotat la 35 de ruble, iar acum un dolar este echivalentul a 80 de ruble, iar un euro este echivalentul a 100 de ruble.

Analiștii spun că Rusia riscă un colaps de proporții, amintind de colapsul financiar din 1998.Banca centrală a Rusiei a consumat 80 miliarde de dolari din rezervă centrală pentru a opri prăbușirea rublei.

Dezavalorizarea rublei înseamnă importuri mai scumpe, iar o dobândă de referință de 17% riscă să sufoce o economie și așa sugrumată din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de UE și SUA după escaladarea situației din estul Ucrainei.

Pe de altră parte, miliardarii ruși au pierdut 51,4 miliarde de dolari în acest an, potrivit estimărilor Bloomberg.

Devalorizarea rublei în raport cu dolarul american:

Sursa telegraph.co.uk

Când au apărut primele semne ale slăbirii rublei

Rubla a început să își piardă din putere cu aproape un an în urmă, atunci când au început să apară primele semne ale crizei din Ucraina. Apariția conflictului din Ucraina, sancțiunile aplicate Federației Ruse de UE și SUA și recenta scădere a prețului petrolului au fost factorii care au contribuit la slăbirea monedei ruse.

O monedă mai slabă a dus la importuri mai scumpe, crescând inflația pe măsură ce prețul mărfurilor s-au majorat. Drept răspuns, Banca centrală rusă a crescut majorarea dobânzii de referință.

Ieșirile de capital – estimate de analiști de la banca centrală rusă la 130 de miliarde de dolari – vor pune presiune și mai mare pe rubla rusească.

„Ceea ce se întâmplă acum nu ne puteam imagina anul trecut nici măcar într-un coșmar „, a declarat Serghei Shvestov, un oficial din cadrul Băncii Centrale din Rusia, citat de Interfax. El a descris opțiunile pe care le are bordul băncii centrale drept „o alegere între foarte săraci și foarte, foarte rău”.

Economia rusă este de așteptat să se contracte brusc anul viitor, în timp ce inflația s-ar putea ridica drastic, astfel că rata dobânzii băncii centrale va oferi puțin confort.

Autoritățile încearcă să găsească soluții pentru ca populația să aibă cât mai puțin de suferit.

Cabat: „Este posibil ca și leul să fie afectat”

Efectele situației din Rusia se reflectă și în economiile emergente, care sunt afectate de ieșiri de capital.Dragoș Cabat, analist economic și unul dintre proprietarii companiei de consultanță Financial View, spune că este posibil ca leul românesc să fie afectat de situația din Rusia, iar investitorii străini să se gândească de două ori înainte de a veni în regiune.

„Situația din Rusia va speria și mai tare investitorii. Deja efectele sunt vizibile în scăderea acțiunilor pe piețele majore. Economiile emergente și marginale vor fi și mai puternic afectate, așadar și investițiile către România vor fi întârziate cu cel puțin jumătate de an, dacă situația din regiune se menține tensionată atât politic cât și economic”, crede Dragoș Cabat.

În plus, în opinia lui Cabat, România va fi afectată și în domeniul exporturilor, deoarece partenerii noștri majori din UE – Germania, Franța, Italia – și-au redus și ei avansul economic și implicit cererea de produse. „Este posibil ca și leul să fie afectat, împreună cu toate monedele țărilor UE care se raportează la euro”, consideră analistul economic.

Criza din Rusia. În scenă intră clovnii

În scenă intră clovnii, scrie marți The Telegraph, care menționează că la televiziunea rusă un „renumit astrolog” a declarat că anul 2015 nu va fi unul ușor pentru Rusia, dar autoritățile ruse nu trebuie să se teamă de intrarea în incapacitate de plată.

Acesta a previzionat că până în 2020 criza economică globală se va finaliza, odată cu alinierea planetelor Saturn și Jupiter.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Pensionarea anticipată. Penalizările care se vor aplica din septembrie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman