21 aprilie 201707:03961

România, ţara chioşcurilor: buticurile de cartier de la noi, cu 50% mai performante decât în Polonia

Fiecare dintre cele aproape 54.000 de chioşcuri şi alimentare din Ro­mânia vinde în medie de 160.000 de euro pe an, cu peste 50% mai mult decât un maga­zin similar din Polonia, ara­tă cal­culele ZF pe baza datelor oferite de com­­pa­nia de cercetare de piaţă Euro­monitor.

Deşi comerţul tra­di­ţio­nal din Ro­mâ­nia a pier­dut constant jucători în ul­ti­mele două decenii, vân­zările per ma­gazin sunt cele mai mari din re­giune. O explicaţie poate fi fap­tul că aproape jumătate din popu­laţia Ro­mâ­niei trăieşte în mediul rural, unde co­merţul modern este aproape inexistent.

Mai mult, executivii şi analiştii spun că în România comerţul tradi­ţional nu va dispărea tocmai pentru că există o pondere atât de mare a popu­laţiei care trăieşte în ru­ral. Aceasta este cea mai mare pon­dere de la nivel european, mai mare chiar de­cât în Bulgaria. Cota de piaţă a co­mer­ţului tradiţional va mai scădea însă chiar sub 40% cât este acum, urmând să ră­mână în joc doar actorii care au reuşit să se specializeze sau să îşi se­curizeze o bază critică de clienţi.

Comerţul tradiţional a pierdut un sfert dintre magazine în perioada 2008-2017, până la finalul acestui an numărul de chioşcuri şi alimentare urmând să coboare sub 54.000.

Vânzările s-au întors însă la ni­velul de 8,8 mld. euro, din 2008, după ce mă­surile de relaxare fiscală au dat o gură de oxigen pieţei.

Citeşte în continuare pe zf.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.