991 vizualizări 18 feb 2017

În Germania, doar 28% dintre pro­gra­matori "costă" sub 20 de dolari pe oră, în timp ce în Polonia pon­derea aces­tora este de 40%, arată datele pu­bli­cate de Invest Romania, instituţia guver­­­namentală pentru pro­movarea inves­ti­ţiilor străine.

"În Romania forţa de muncă calificată în IT este mai ieftină decat în alte ţări, pentru că şi costul vieţii este mai redus. În ca­zul companiilor mici de IT care vin în Ro­mania am observat că ele sunt atrase de fap­tul că există un cost redus al forţei de mun­că, însă nu mai este atat de redus încat să devină un avantaj.

În schimb, buna cunoaştere a limbii en­gleze de business a devenit un avantaj com­­pe­titiv. În cazul companiilor mari, nu ne­apărat costul cu salariaţii a fost un avantaj ca­re să determine decizia de a investi, pentru că în acest moment există companii mari din IT care oferă şi 3.000 de euro (3.200 de dolari - n.red.) pe lună pe contract de muncă pro­gramatorilor", a explicat Răzvan Rada, ge­neral manager în cadrul Head Hunting IT, companie specializată în recrutarea can­didaţilor pentru sectorul infor­ma­tic.

Cu 67% dintre programatori care generează costuri salariale de 3.200 de dolari pe lună (echivalentul a 13.400 de lei, respectiv 3.000 de euro), cheltuielile salariale ale angajatorilor din industria IT din Romania sunt semnificativ mai mici decat în alte state. În Franţa, spre exemplu, 66% dintre programatori sunt plătiţi cu peste 20 de dolari pe oră, cei mai mulţi dintre aceştia (23% din totalul celor 66%) fiind tarifaţi cu peste 50 de dolari pe oră, ceea ce înseamnă că angajatorii au costuri salariale minime cu aceştia de 8.000 de dolari pe lună. Numai o treime (34%) dintre programatorii din Franţa generează costuri de mai puţin de 20 de dolari pe oră, arată datele aferente anului 2015, preluate de InvestRomania, care foloseşte drept sursă compania de software Yalantis.

În schimb, în Romania ponderea programatorilor care generează costuri de peste 50 de dolari pe oră (adică de cel puţin 8.000 de dolari pe lună) este de numai 3%, în timp ce în Suedia peste 29% dintre programatori "costă" peste 50 de dolari pe oră.

Citeşte continuarea pe Ziarul Financiar

 

--

Citește și: