Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
475 vizualizări 30 iun 2017
„Modificările legislative propuse în domeniul fiscal reprezintă o reorientare majoră, fapt care creează îngrijorări cu privire la capacitatea comunităţii de afaceri de a se adapta noii paradigme fiscale. Remarcăm absenţa unei consultări reale a companiilor din România şi, în egală măsură, lipsa unui studiu de impact corespunzător (...) Modificarea netransparentă a fiscalităţii va conduce la un sistem instabil şi impredictibil, ceea ce va afecta puternic atractivitatea României ca destinaţie investiţională", transmite CCIR printr-un comunicat de presă. 
 
Camera de Comerţ atrage atenţia şi că investiţiile în România au scăzut îngrijorător, astfel că e nevoie de un cadru normativ stabil, realizat cu respectarea legislaţiei Uniunii Europene, dar şi prin colaborarea cu toate părţile care fac parte din ciclul comercial şi industrial. 
 
„Absenţa consultării tuturor actorilor implicaţi este unanim recunoscută ca fiind contra-productivă şi generatoare de neîncredere între mediul public şi cel privat. Alături de celelalte structuri ale mediului asociativ, CCIR îşi manifestă disponibilitatea totală de consultare cu noul Guvern, în vederea realizării unei analize de impact cuprinzătoare cu privire la schimbarea legislaţiei fiscale", au mai transmis reprezentanţii Camerei de Comerţ. 
 
 „Terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară!", a fost mesajul dur al preşedintelui Klaus Iohannis după ceremonia de depunere a jurământului de către miniştrii noului Cabinet, avertizându-i că nu e nevoie de taxe suplimentare şi că acum, după aceste schimbări, nu mai pot invoca argumentul unui program de guvernare pe care românii l-au votat, pentru că tocmai l-au modificat „în puncte sensibile”.
 
„Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliţia cu un nou Guvern şi surprinzător cu un nou program de guvernare, noi taxe se anunţă, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunţă contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile, nu veţi mai putea merge în faţa românilor să spuneţi că acest program de guvernare a fost votat. Este dreptul legitim al coaliţiei să meargă cu ce program de guvernare doreşte în Parlament şi dacă primeşte votul de învestitură. Guvernul se va apuca de treabă, dar în şase luni schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creşteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numeşte predictibilitate fiscal bugetară, un astfel de comportament induce dubii în rândul mediului de afaceri", a avertizat dur Klaus Iohannis după ceremonia de depunere a jurământului de către noul Executiv. 
 
Preşedintele nu s-a pronunţat categoric asupra sustenabilităţii programului de guvernare modificat, dar a catalogat măsurile economice anunţate drept o lipsă de solidaritate cu românii şi i-a somat pe guvernanţi să înceteze cu astfel de manevre: „Stimaţi PSD-işti, ALDE-işti, UDMR-işti, în numele românilor vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară. Taxa de solidaritate, domnule premier, onoraţi membri ai Guvernului, fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%, vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul apără şi promovează statul de drept, nu îmi doresc să mai avem niciodatpă sincope de genul OUG 13", a subliniat şeful statului. 
 
Avertismentul categoric al preşedintelui vine în contextul în care coaliţia de guvernare a făcut public astăzi un nou program de guvernare modificat care conţine măsuri ce ar putea avea grave efecte asupra economiei ţării. De altfel, la câteva ore după escaladarea discuţiilor în spaţiul public, Bursa de Valori a început să scadă, iar indicele de referinţă BET a ajuns la 7.944 de puncte, în minus cu 2,7% faţă de şedinţă precedentă.

 

--

Citește și: