13 aprilie 201720:002177

Războiul din Siria loveşte în economia României. Cum am pierdut jumătate de miliard de euro

Războiul din Siria au costat exporturile româneşti sute de milioane de euro. Mai exact, vreo 500.

Deşi ne-am ţinut departe de acest conflict, cum se întâmplă însă în vreme de război, co­merţul este primul care are de suferit, eplciă Ziarul Financiar.

Suntem una dintre puţinele ţări care încă are ambasadă la Damasc, fostul preşedinte Traian Băsescu refuzând, în 2012, să retragă oficialii pe motiv că avem o comunitate importantă în această ţară.

De-a lungul anilor am exportat în statul musulman carne de miel, oaie şi capră, branzeturi şi peşte.

În ultimii cinci ani de dinaintea războiului, România a exportat în Siria, în medie, mărfuri de 137 mil. euro anual, cu un vârf în 2011 de 174 de milioane de euro.

În 2012, după izbucnirea conflictului, exporturile ajungând la 71 de milioane de euro, o cădere de 60%.

Iar prăbuşirea a fost tot mai abruptă. Anul trecut exporturile au fost de doar 34 de milioane de euro, din care animale vii de 25 de milioane de euro, carne şi preparate din carne de 1,3 milioane de euro şi produse lactate de 4,4 milioane de euro.
 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.