Proiectul de Buget pe 2018, dezbătut în Parlament. Tudose: „Am avut toată încrederea în economie, mai ales atunci când tot felul de călăreți ai Apocalipsei ne propovăduiau sfârșitul”

Proiectul de Buget pe 2018, dezbătut în Parlament. Tudose: „Am avut toată încrederea în economie, mai ales atunci când tot felul de călăreți ai Apocalipsei ne propovăduiau sfârșitul
Publicat: 18/12/2017, 14:04

„Planul de încasări pe întreg anul 2017 a fost deja realizat, cu două săptămâni în avans. Cheltuielile bugetare pentru 2018 sunt de 314,5 miliarde lei, 34,6 din PIB. Cele trei priorități ce au fost avute în vedere la construirea bugetului: sănătatea, educația, infrastructura. (…)

Sănătatea are o creștere de 5,8 miliarde de lei, 17% față de 2017. Anul următor veniturile vor fi crescute pentru medici și asistente, spitalele vor avea un computer tomograf și un aparat RMN fiecare, cinci centre oncologice vor fi dotate cu radioterapie, vor fi construite spitalele regionale de la Craiova, Cluj, și Iași și tot în 2018 se finalizează documentația pentru celelalte cinci spitale regionale. De asemenea prin colaborarea cu autoritățile locale, va fi construit un nou spital județean la Sibiu.

Am avut toată încrederea în economie, mai ales atunci când tot felul de călăreți ai Apocalipsei ne propovăduiau sfârșitul. Din august deja nu mai aveam bani de pensii, de salarii, închideam țara. S-a dovedit că noi am avut dreptate. (…)

Suntem pe un drum bun și nu vom ceda niciun centimetru în îndeplinirea obiectivelor propuse.Vă rog să susțineți cel mai generos buget, așa cum a fost el prezentat, cel mai coerent buget în educație, sănătate si infrastructură. Avem un buget care ne dă speranțe ca vom reuși să facem o viață mai bună”, a spus Tudose în Parlament, acolo unde a cerut votul proiectul Bugetului pe 2018.

Legea bugetului de stat a fost adoptată, vineri seară, în comisiile parlamentare de specialitate cu 17 voturi „pentru” și 14 „împotrivă”.

Aleșii vor ca votul final asupra celor două proiecte de lege să fie dat în data de 21 decembrie într-o ședința a plenului Parlamentului..

PNL și USR au cerut prelungirea timpului de dezbatere a legii bugetului de stat. Plenul a respins

„În baza articolelor 63 și 64 vă propun prelungirea termenului de dezbatere. Am înlegs graba pentru anumite legi. (Legile-n.r) pe justiție trebuie trecute pe repede înainte, însă bugetul de stat arată direcția încotro o ia România, încotro vom merge cu finanțele țării, cu suportul economic, pentru ca marea creștere economică să se regăsească la nivel de cetățean. (…) Vă solicit să dezbatem pe îndelete bugetul de stat pentru anul 2018, partidele să se poată exprima atât la dezbaterile generale, cât și la dezbaterile pe articole, să venim la microfon că nu ne scoate nimeni din această sală de plen, ulterior, să dezbatem legea bugetului asigurărilor sociale (…) pentru ca pensionarii să nu fie segmentul cel mai păcălit prin bugetul pe care îl propuneți pentru anul 2018 (…)”, a declarat liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Și USR a afirmat că un minut de dezbatere alocat pentru fiecare amendament este „un timp prea scurt”, potrivit intervenției senatorului USR Mihai Goțiu.

Potrivit propunerii adoptate de către membrii Birourilor Permanente Reunite, „pentru dezbaterea pe articole a Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2018″ se alocă:” 5 minute pentru fiecare articol; 1 minut pentru fiecare amendament; fiecare amendament să fie susținut de un singur parlamentar; după epuizarea timpului alocat pentru fiecare articol, celelalte amendamente la articolul respectiv se supun votului, fără a se mai da cuvânt pentru susținere; la anexe se va proceda în mod corespunzător, luând în considerare numărul amendamentelor la fiecare anexă, și totalul acestora”.

În ceea ce privește dezbaterea articolelor din Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, se propune alocarea a 30 de minute. „Dacă acest timp se epuizează, amendamentele se supun votului, fără a mai fi susținute”, se arată în documentul citat.

Președintele Klaus Iohannis a precizat, joi, la Bruxelles, că analizează legea bugetului de stat pentru anul 2018 și se va exprima după ce Parlamentul o va adopta.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a criticat, duminică, bugetul pentru anul 2018, afirmând că acesta nu crește salariile și pensiile românilor și că dezbaterile parlamentare care vor avea loc săptămâna viitoare ar trebui să fie dedicate legii bugetului de stat, nu și legilor justiției.

Orban a afirmat că nu are mari speranțe că parlamentarii vor ține cont de îndemnul primarilor de a nu vota bugetul dacă acesta nu conține amendamentul care prevede redirectionarea integrală a impozitului pe venit către autoritățile locale.

„Vom vedea. Nu am mari speranțe în starea de legume în care se găsesc azi marea majoritate a parlamentarilor, care nu ține cont de voința oamenilor, ci de ordinele lui Dragnea și ale lui Tudose. Nu trebuie un număr foarte mare (de voturi – n.r.), e suficient un număr de parlamentari de maxim 20 să voteze alături de noi și atunci amendamentele trec și pot să treacă și alte amendamente”, a precizat Orban, la solicitarea jurnaliștilor.

Parlamentarii din Comisiile reunite au adoptat, vineri, un amendament la Legea bugetului de stat pe 2018 care prevede creșterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale de la 71,5% la 100%, pentru a compensa o diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Proiectul de buget de stat pentru anul 2018 are în vedere o creștere economică de 5,5%, inflație medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro și câștig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului