Iulian ANGHEL
Iulian ANGHEL
28621 vizualizări 17 iul 2017

„În programul de guvernare a fost pus nu ca scop în sine, ci ca mijloc ca să încercăm să evităm anumite zone, în care anumiţi actori economici au impresia că sunt mai dibaci ca noi în domeniul ăsta. Până acum le-a ieşit", a transmis premierul la anunţarea deciziei.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, cel care s-a prezentat, în repetate rânduri, drept autorul moral al ultimelor programe de guvernare ale partidului său,a lăsat să se înţeleagă că s-ar putea renunţa la proiect, fără a fi însă tranşant. 

„Nu ştiu ce a declarat premierul şi din moment ce nu ştiu nu vreau să comentez pentru că pot fi nuanţe, dar vom discuta luni (astăzi – n.red.) în coaliţie.“ El a ţinut însă să menţioneze că există în prezent un impozit pe cifra de afaceri a IMM-urilor (companii cu afaceri de sub 500.000 de euro) şi la aceste prevederi nu se va renunţa.

„Vreau să le transmit acelor oameni de afaceri că nu se renunţă la ea, pentru că au primit-o foarte bine şi sunt foarte mulţumiţi, pentru că 1% pe cifra de afaceri înseamnă cam 6% impozit pe profit, ceea ce cred că le convine. Nu se renunţă la impozitul pe cifra de afaceri la afacerile sub 500.000 de euro. Este un bun câştigat de către mediul de afaceri care trebuie păstrat.“

Dragnea a mai spus, citat de Mediafax, că nu a primit nicio simulare legată de impozitul pe cifra de afaceri, însă, dacă premierul le prezintă în şedinţa de coaliţie şi sunt argumente în favoarea susţinerii poziţiei guvernului, PSD nu va avea obiecţii: „Mie mi se pare foarte important că premierul Tudose când vorbeşte cam ştie ce vorbeşte, deci dacă face o afirmaţie înseamnă că este bazată pe o analiză şi în mod firesc cel care trebuie să anunţe primul este primul-ministru, pentru că el conduce guvernul şi el conduce actul de guvernare“.

Anterior, Dragnea a susţinut că măsurile economice din programul de guvernare al Cabinetului Tudose, respectiv impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate, nu vor fi aplicate dacă, în urma analizelor şi simulărilor, se va vedea că fac rău economiei. 

„Nu înseamnă că cele 2-3 posibile măsuri nu pot fi discutate. Dar nu va fi nicio măsură aplicată abrupt decât după ce se vor face analize şi simulări în detaliu. Dacă printr-o măsură care ar avea în vedere scoaterea la lumină a unor posibile transferuri de profit firmele care acţionează corect ar fi afectate, acea măsură nu se va adopta”, a susţinut Dragnea.

„Şi cu taxa de solidaritate va fi făcută o analiză, o simulare. Dacă efectul gândit pozitiv în urma aplicării acestei măsuri nu se justifică, nu va fi aplicată”, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, nu se va ajunge la situaţia ca măsurile din programul de guvernare, votate de Parlament, nu vor mai fi respectate, Dragnea a răspuns: „Îmi pare rău că aţi înţeles asta. Am spus foarte explicit că este o abordare corectă, suntem cinstiţi, deschişi, vom face o analiză seriosă. Eu sper să găsim modalitatea prin care toată lumea cinstită să aibă de câştigat, inclusiv bugetul de stat”.

„Dacă nu vom găsi această modalitate, nu vom aplica măsuri care să facă rău”, a subliniat liderul PSD.

Dragnea a spus, întrebat despre aceste măsuri care au generat scepticism atât în spaţiul economic românesc, dar şi al partenerilor străini, că majoritatea parlamentară PSD –ALDE şi Guvernul au „preocupări” ca toate companiile care lucrează în România să plătească impozitele „cinstit şi la nivelul prognozat”.

Iohannis: Nu trebuie reinventată roata

Preşedintele Klaus Iohannis a intervenit de mai multe ori, în ultimele zile, în disputa guvern - mediul de afaceri legată de impozitarea afacerilor în loc de impozitarea profitului.

„Nu trebuie făcut un pas special şi nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit şi cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate şi avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine nimănui. Ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar şi omul simplu vor să ştie ce doreşte statul şi cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate şi predictibilitate“, a declarat sâmbătă preşedintele.

Toată lumea îşi doreşte o creştere economică solidă, dar aceasta nu se atinge prin măsuri slab pregătite, a adăugat şeful statului.

 

 

--

Citește și: