10614 vizualizări 26 iun 2017

Autorităţile de la Roma au lucrat, în weekend, la un decret de urgenţă pentru închiderea celor două bănci care au ajuns în pragul colapsului după ani în care au fost administrate deficitar. Decretul trebuie să fie transformat în lege în termen de 60 de zile.

Guvernul va plăti 5,2 miliarde de euro către Intesa şi va oferi garanţii în valoare de 12 miliarde de euro, care va prelua activele viabile ale celor două bănci. Ministrul Economiei Pier Carlo Padoan a spus că autorităţile de la Roma vor oferi garanţii de până la 12 miliarde de euro pentru potenţiale pierderi pe care Intesa le-ar avea de suferit.

Intervenţia asupra celor două bănci include sprijin din partea statului pentru ca Intesa Sanpaolo să achiziţioneze activele bune pentru o anumită sumă de bani, a spus ministrul Economiei.

Decizia guvernului Italiei vine la două zile după ce Banca Centrală Europeană a avertizat că Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banco se prăbuşesc sau riscă să se prăbuşească, potrivit BBC News.

Premierul italian Paolo Gentiloni a spus că salvarea a fost necesară pentru a proteja clienţii băncilor.

Angajaţii şi filierele celor două bănci vor face parte din banca Intensa, de luni dimineaţă, mişcarea având scopul de a evita eventuale retrageri masive ale clienţilor, care s-ar fi putut răspândi în tot sistemul bancar.

Planul autorităţilor de la Roma a fost aprobat de Comisia Europeană. Astfel, va fi evitat bailout-ul în condiţii mai stricte stabilite de reglementările europene.

Intesa, cea mai mare bancă de retail din Italia, a plătit un preţ simbolic, de un euro, pentru activele bune ale celor bănci.

Eşecurile celor două bănci ar putea genera pierderi de 4.000 de locuri de muncă, anunţa şi ziarului La Repubblica.

Anunţul autorităţilor de la Roma vine în contextul în care acestea încearcă să repare sistemul bancar Italian, care se confruntă cu credite neperfomante în valoare de 350 de miliarde de euro, fiind pe a treia poziţie din zona euro la acest capitol.

--

Citește și: