7 martie 201720:492620

Noi probleme pentru Marea Britanie: Lira sterlină se prăbuşeşte în aşteptarea Brexit-ului

Lira sterlină a atins marţi cel mai mic nivel din ultimele şapte săptămâni, în contextul în care datele despre consumul slab sporesc starea de preocupare privind scăderea economiei Marii Britanii, care a decis ieşirea din Uniunea Europeană şi va declanşa procedura Brexit în martie.

Valoarea lirei sterline a fost marţi de 1,2183 dolari, cel mai mic nivel din ultimele şapte săptămâni, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Câteva săptămâni după referendumul din iunie 2016, care a decis ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, menţinerea consumului la un nivel solid a contribuit la dezvoltarea economiei britanice, luând prin surprindere mulţi analişti.

Însă, în lunile după referendumul pro-Brexit, lira sterlină a scăzut cu aproximativ 20% în raport cu dolarul, situaţie care a alimentat inflaţia.

"Apropierea termenului declanşării procedurii de ieşire din Uniunea Europeană are un impact negativ, la fel ca datele recente care confirmă o reducere a ritmului creşterii economice în primul trimestru al anului", explică Stephen Gallo, specialist în evoluţii monetare la BMO Capital Markets.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.