no author
Mona Scarisoreanu
2581 vizualizări 12 apr 2017

Fondul de pensii NN şi-a anunţat zilele trecute clienţii că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Informaţia a fost negată de ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Întrebat, înaintea şedinţei de Guvern, de premierul Grindeanu dacă vrea să naţionalizeze pensiile „sau aşa visează unii", ministrul Finanţelor a replicat că nici nu se pune problema de aşa ceva.

„Am spus deja public, această informaţie nu are niciun temei de niciun fel, nicio raţiune politică, economică, bugetară nu ar putea să determine o asemenea decizie aberantă în legătură cu pilonul II de pensii. (...) În fiecare an se consolidează, chiar dacă acea cotă de transfer a rămas la nivelul de 5,1%, fondul va încasa în cursul lui 2017 un plus de 1,3 – 1,4 miliarde de lei, un indiciu că funcţioneatză bine şi că atunci când primele generaţii vor beneficia de acest fond, vor avea în plus, pe lângă pensia de la stat şi pe acestea destul de consistente", i-a spus Viorel Ştefan primului ministru. Acesta a adăugat şi că a obţinut promisiunea din partea ASF că în cursul zilei vor exista discuţii cu administratorii de fond „pentru a lămuri şi a încheia definitiv aceste discuţii". 

PSD: Acesta este un FAKE NEWS

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, miercuri, că PSD nu a intenţionat şi nu intenţionează să naţionalizeze sistemul de pensii private din România, el arătând că această ştire este falsă, respectiv „fake news”.

„PSD dezminte categoric că actuala majoritate parlamentară sau actualul Guvern ar intenţiona să naţionalizeze sistemul privat de pensii din România. Această ştire este falsă (fake news) şi a fost deja infirmată de Ministrul Finanţelor Publice şi de către Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale”, a precizat Dobre într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.
 
PSD consideră, potrivit lui Dobre, că răspândirea de informaţii false în legătură cu astfel de subiecte reprezintă o „acţiune iresponsabilă”, care "creează tensiuni nejustificate şi provoacă îngrijorări în rândul beneficiarilor sistemului privat de pensii".
 
Dobre a arătat că o astfel de măsură nu se regăseşte nici în programul prezentat de PSD în timpul campaniei electorale, nici în programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu şi aprobat de Parlamentul României.
 
„Dimpotrivă, ca partid aflat la guvernare, PSD îşi doreşte să dezvolte un parteneriat cu mediul de afaceri şi consideră că pensiile private reprezintă un pilon important în sistemul asigurărilor sociale din România”, a adăugat Dobre.

De cealaltă parte, şi analiştii consultaţi de Mediafax spun că „deocamdată sunt doar speculaţii”: „Toate persoanele cu care am discutat, şi care ocupă funcţii importante, au negat că există vreo intenţie de naţionalizare a fondurilor private de pensii, ceea ce nu poate decât să mă bucure. De asemenea, mă bucură reacţia oamenilor, care sunt foarte atenţi la ceea ce se întâmplă cu banii lor, care se acumulează în aceste fonduri, semn că dacă cuiva îi va trece prin cap să naţionalizeze fondurile private de pensii, lumea o să reacţioneze”, a declarat, pentru Mediafax, Radu Crăciun, preşedinte şi director general al BCR Pensii. Crăciun spune că o astfel de decizie ar afecta şapte milioane de persoane, şi că prin pilonul II s-au strâns şapte miliarde de euro.

„Teoretic se poate face orice. Deocamdată sunt însă doar speculaţii”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Analistul economic Aurelian Dochia explică faptul că discuţia legată de o posibilă naţionalizare a fondurilor private de pensii nu este nouă.

„Discuţia este de ceva vreme. Am văzut chiar oameni din zona fondurilor private de pensii, care au luat poziţii publice şi au atras atenţia asupra pericolelor. Decizia stă în mâna autorităţilor. Astfel de lucruri s-a întâmplat şi în alte părţi. Fondurile private de pensii ajung să fie tentante pentru autorităţi. Sunt bani care pot fi confiscaţi şi pot fi folosiţi să se acopere găurile din buget. Pe termen lung situaţia este complicată pentru cei care vor să aibă o pensie decentă şi contribuie separat, la pensiile private. Banii ar putea fi folisiţi să se acopere alte găuri din buget şi nu neapărat să ajungă la fondul de pensii. Sigur, anumiţi avocaţi ar putea contesta acest lucru, s-ar putea ajunge chiar şi la CEDO, dar este o discuţie juridică şi există păreri de toate felurile”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Aurelian Dochia.

Reamintim faptul că Ungaria a naţionalizat în urmă cu câţiva ani fondurile private de pensii pentru a acoperi găurile din bugetul de pensii, iar Polonia a naţionalizat titlurile de stat deţinute de fondurile de pensii private pentru a reduce datoria publică.

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, a declarat, pentru MEDIAFAX, în urmă cu circa două săptămâni, că sarcina de transfer de la bugetul de stat către fondul de pensii este în scădere, pe fondul creşterii numărului de locuri de muncă, dar şi a venitului mediu salarial.

Acesta a explicat că, în acest an se aşteaptă ca, de la buget să fie transferată către fondul de pensii o sumă ce nu va depăşi 13 miliarde de lei, faţă de 15,6 miliarde cât s-a plătit cu un an în urmă.

„În 2004 a început să se discute despre faptul că fondul de pensii nu este sustenabil. Acum, situaţia se echilibrează. Anul trecut s-a plătit de la bugetul de stat la fondul de pensii 15,6 miliarde de lei. Anul acesta s-a prognozat că se vor plăti 14 miliarde de lei, având în vedere creşterea cu 15% a masei salariale. Însă, pe primele două luni avem o creştere cu 22% a masei salariale, ceea ce ar înseamnă că de la buget se vor aloca sub 13 miliarde de lei”, a spus, Viorel Ştefan.

NN este cel mai mare administrator de fonduri private de pensii din România şi are active de circa 2 miliarde de euro. Una din raţiunile introducerii sistemului privat de pensii este incapacitatea statului de a susţine pe termen lung pensile actualilor salariaţi, însă istoria a dovedit că însăşi administratorii privaţi de pensii, cum este cazul NN, fost ING, a trebuit să fie salvat de statul olandez cu 20 de miliarde de euro în 2008, arată Ziarul Financiar.

--

Citește și: