Naționalizarea pensiilor private – care sunt șansele să devină realitate? PSD: Acesta este un FAKE NEWS

Naționalizarea pensiilor private - care sunt șansele să devină realitate? PSD: Acesta este un FAKE NEWS
Publicat: 12/04/2017, 15:28

Fondul de pensii NN și-a anunțat zilele trecute clienții că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le recomandă să se informeze despre contextul pieței.

Informația a fost negată de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan. Întrebat, înaintea ședinței de Guvern, de premierul Grindeanu dacă vrea să naționalizeze pensiile„sau așa visează unii”, ministrul Finanțelor a replicat că nici nu se pune problema de așa ceva.

„Am spus deja public, această informație nu are niciun temei de niciun fel, nicio rațiune politică, economică, bugetară nu ar putea să determine o asemenea decizie aberantă în legătură cu pilonul II de pensii. (…) În fiecare an se consolidează, chiar dacă acea cotă de transfer a rămas la nivelul de 5,1%, fondul va încasa în cursul lui 2017 un plus de 1,3 – 1,4 miliarde de lei, un indiciu că funcționeatză bine și că atunci când primele generații vor beneficia de acest fond, vor avea în plus, pe lângă pensia de la stat și pe acestea destul de consistente”, i-a spus Viorel Ștefan primului ministru. Acesta a adăugat și că a obținut promisiunea din partea ASF că în cursul zilei vor exista discuții cu administratorii de fond„pentru a lămuri și a încheia definitiv aceste discuții”.

PSD: Acesta este un FAKE NEWS

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, miercuri, că PSD nu a intenționat și nu intenționează să naționalizeze sistemul de pensii private din România, el arătând că această știre este falsă, respectiv „fake news”.

„PSD dezminte categoric că actuala majoritate parlamentară sau actualul Guvern ar intenționa să naționalizeze sistemul privat de pensii din România. Această știre este falsă (fake news) și a fost deja infirmată de Ministrul Finanțelor Publice și de către Ministrul Muncii și Justiției Sociale”, a precizat Dobre într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.
PSD consideră, potrivit lui Dobre, că răspândirea de informații false în legătură cu astfel de subiecte reprezintă o „acțiune iresponsabilă”, care „creează tensiuni nejustificate și provoacă îngrijorări în rândul beneficiarilor sistemului privat de pensii”.
Dobre a arătat că o astfel de măsură nu se regăsește nici în programul prezentat de PSD în timpul campaniei electorale, nici în programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu și aprobat de Parlamentul României.
„Dimpotrivă, ca partid aflat la guvernare, PSD își dorește să dezvolte un parteneriat cu mediul de afaceri și consideră că pensiile private reprezintă un pilon important în sistemul asigurărilor sociale din România”, a adăugat Dobre.

De cealaltă parte, și analiștii consultați de Mediafax spun că „deocamdată sunt doar speculații”: „Toate persoanele cu care am discutat, și care ocupă funcții importante, au negat că există vreo intenție de naționalizare a fondurilor private de pensii, ceea ce nu poate decât să mă bucure. De asemenea, mă bucură reacția oamenilor, care sunt foarte atenți la ceea ce se întâmplă cu banii lor, care se acumulează în aceste fonduri, semn că dacă cuiva îi va trece prin cap să naționalizeze fondurile private de pensii, lumea o să reacționeze”, a declarat, pentru Mediafax, Radu Crăciun, președinte și director general al BCR Pensii. Crăciun spune că o astfel de decizie ar afecta șapte milioane de persoane, și că prin pilonul II s-au strâns șapte miliarde de euro.

„Teoretic se poate face orice. Deocamdată sunt însă doar speculații”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Analistul economic Aurelian Dochia explică faptul că discuția legată de o posibilă naționalizare a fondurilor private de pensii nu este nouă.

„Discuția este de ceva vreme. Am văzut chiar oameni din zona fondurilor private de pensii, care au luat poziții publice și au atras atenția asupra pericolelor. Decizia stă în mâna autorităților. Astfel de lucruri s-a întâmplat și în alte părți. Fondurile private de pensii ajung să fie tentante pentru autorități. Sunt bani care pot fi confiscați și pot fi folosiți să se acopere găurile din buget. Pe termen lung situația este complicată pentru cei care vor să aibă o pensie decentă și contribuie separat, la pensiile private. Banii ar putea fi folisiți să se acopere alte găuri din buget și nu neapărat să ajungă la fondul de pensii. Sigur, anumiți avocați ar putea contesta acest lucru, s-ar putea ajunge chiar și la CEDO, dar este o discuție juridică și există păreri de toate felurile”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Aurelian Dochia.

Reamintim faptul că Ungaria a naționalizat în urmă cu câțiva ani fondurile private de pensii pentru a acoperi găurile din bugetul de pensii, iar Polonia a naționalizat titlurile de stat deținute de fondurile de pensii private pentru a reduce datoria publică.

Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor, a declarat, pentru MEDIAFAX, în urmă cu circa două săptămâni, că sarcina de transfer de la bugetul de stat către fondul de pensii este în scădere, pe fondul creșterii numărului de locuri de muncă, dar și a venitului mediu salarial.

Acesta a explicat că, în acest an se așteaptă ca, de la buget să fie transferată către fondul de pensii o sumă ce nu va depăși 13 miliarde de lei, față de 15,6 miliarde cât s-a plătit cu un an în urmă.

„În 2004 a început să se discute despre faptul că fondul de pensii nu este sustenabil. Acum, situația se echilibrează. Anul trecut s-a plătit de la bugetul de stat la fondul de pensii 15,6 miliarde de lei. Anul acesta s-a prognozat că se vor plăti 14 miliarde de lei, având în vedere creșterea cu 15% a masei salariale. Însă, pe primele două luni avem o creștere cu 22% a masei salariale, ceea ce ar înseamnă că de la buget se vor aloca sub 13 miliarde de lei”, a spus, Viorel Ștefan.

NN este cel mai mare administrator de fonduri private de pensii din România și are active de circa 2 miliarde de euro. Una din rațiunile introducerii sistemului privat de pensii este incapacitatea statului de a susține pe termen lung pensile actualilor salariați, însă istoria a dovedit că însăși administratorii privați de pensii, cum este cazul NN, fost ING, a trebuit să fie salvat de statul olandez cu 20 de miliarde de euro în 2008, arată Ziarul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani