KeysFin: Investitorii, în alertă din cauza majorării salariilor și creșterii prețurilor din România

KeysFin: Investitorii, în alertă din cauza majorării salariilor și creșterii prețurilor din România
Publicat: 11/07/2017, 17:28
Actualizat: 07/06/2018, 05:14

În partea a doua a anului, investitorii estimează că PIB-ul își va accentua creșterea, în principal pe fondul majorării cheltuielilor de consum. „Creșterea salariului minim, a veniturilor din sectorul bugetar, vor influența în sens pozitiv consumul, principalul motor al economiei, iar datele raportate de agricultura românească vor contribui la această tendință”, spun analiștii de la KeysFin.

Barometrul arată că 72% din managerii chestionați de KeysFin estimează o creștere a PIB-ului între 4,2-4,7%, 16% văd o evoluție de peste 5%, apoi 8% consideră că PIB-ul va crește cu mai puțin de 4% și 4% din cei chestionați au evitat să răspundă, considerând că, în prezent, sunt prea multe necunoscute în descifrarea evoluției economiei în partea a doua a anului.

Întrebați care cred că vor fi sectoarele ce vor performa cel mai bine în a doua parte a anului, 64% din investitori au indicat comerțul (în special cel alimentar), 23% își pun bazele în evoluția pozitivă a agriculturii, iar 10% în sectorul construcțiilor imobiliare. În topul răspunsurilor urmează turismul (8%), transporturile (7%) și sectorul serviciilor, în principal al celor prestate populației (4%).

Întrebați care sunt principalele provocări din următoarele șase luni, cei mai mulți manageri au indicat creșterea accentuată a prețurilor (82%), dinamica pieței valutare (57%), amplificarea crizei din piața muncii (46%) și evoluția cadrului fiscal (34%). Mai mult, 22% s-au referit la incertitudinile legate de evoluția economică mondială.

„Inflația este principala provocare pentru economia românească în perioada următoare, creșterile de salarii, aprecierea euro și creșterile de tarife la gaze și energie electrică fiind remarcate de cei mai mulți investitori”, spun analiștii de la KeysFin.

„Creșterea economică din ultima perioadă a fost stimulată prin măririle de salarii minime și de salarii ale bugetarilor, care au dus la creșterea nivelului salarial în toată economia românească. Aceasta a făcut ca oamenii să dispună de mai mulți bani pe care să îi cheltuiască, lucru care s-a resimțit prin creșteri ale vânzărilor în toate domeniile. Din păcate, creșterea economică depinde în prea mare proporție de consumul intern (cea mai mare proporție a produselor venind din import) și prea puțin din producția internă și din investiții în infrastructură, care ar fi semnele unei creșteri economice sănătoase. Având în vedere creșterea accelerată a prețurilor în domeniul imobiliar și condițiile din ce în ce mai flexibile ale creditelor bancare, trebuie să fim atenți pentru a nu reveni la situația din 2008-2009″, avertizează Valeriu Irimescu, director general Depaco SRL (Wetterbest).

Potrivit barometrului KeysFin, „cei mai mulți investitori și-au schimbat previziunile privind evoluția monedei naționale, făcute la începutului anului. Dacă în decembrie, 76% estimau că moneda națională va rămâne predictibilă în 2017 și că euro va fi cotat între 4,45-4,55 lei, provocările de pe scena politică le-au schimbat așteptările”.

„Peste 69% din investitori văd acum moneda națională peste pragul de 4,6 lei/euro. A crescut și numărul celor care evită să se pronunțe, de la 2% la 23%”, precizează KeysFin.

„Există, în continuare, mulți investitori care s-au declarat convinși că BNR va reuși să țină moneda națională în frâu și că, din punct de vedere al riscului valutar, cursul euro/leu va rămâne controlabil. Asta dacă politica fiscal-bugetară a Guvernului și evoluțiile externe se vor situa în limitele așteptate”, se mai arată în barometrul citat.

Întrebați fiind ce măsuri le-ar solicita guvernanților în 2017, menite a asigura stabilitatea economică și a impulsiona business-ul autohton, la fel ca la începutul anului, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitate, în principal în privința Codului Fiscal.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 15-20 iunie 2017, pe un eșantion de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerț, la servicii financiare, agricultură, energie, confecții, IT etc.

KeysFin oferă servicii de business information și credit management dedicate mediului de afaceri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii