Isărescu: Băncile trebuie să recâștige încrederea clienților, dar nu sunt nici societăți de caritate. Dau credite ca să obțină banii înapoi

Isărescu: Băncile trebuie să recâștige încrederea clienților, dar nu sunt nici societăți de caritate. Dau credite ca să obțină banii înapoi
Publicat: 22/05/2017, 13:35

Guvernatorul BNR a declarat luni, în cadrul Forumului Pieței Financiare, organizat de Asociația Română a Băncilor, eveniment la care a participat și primul ministru, Sorin Grindeanu, că situația macroeconomică a țării este printre cele mai bune din ultimii 27 de ani, dar că există riscuri mai mari.

„Cum am putea să caracterizăm situația economico-financiară a României? Nu am văzut niciodată, în 27 de ani, o situație macroeconomică mai bună, dar nici riscuri mai mari. Nu este o contradicție, nu este un conflict. Riscul unei căderi este mai mare și efectele sunt mai mari, atunci când ajungi acolo sus. Trebuie să ne asumăm riscuri cu o prudență mai mare. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie să vă luați inima în dinți și să le administrați mai bine. Situația financiară a băncilor s-a întărit. Se poate vorbi de un restart al creditării”, a transmis guvernatorul BNR.

Isărescu a explicat și că, după o criză financiară reluarea creditării nu se face prima, iar creșterea nu se face pe creditare. În același timp, trebuie văzut în ce situație se află sistemul financiar-bancar, pentru că băncile au nevoie să fie credibile în fața clienților:„Și chiar dacă vă supărați trebuie să vă recâștigați credibilitatea care s-a erodat în ultimii ani. Depășirea crizei din România s-a făcut fără ca vreo bancă să apeleze la ajutoare fiscale. În România numai acționarii au majorat capitalul. În prezent, solvabilitatea băncilor este foarte mare, circa 18%. Economisirile din România sunt mai mari decât creditele date de bănci, în România. Aveți exces de lichiditate și stabilitatea cursului. Mare lucru! Dobânzile sunt scăzute. Nu se mai poate spune că avem un credit scump și cu toate acestea creditul nu zburdă. Înseamnă că alți factori îi împiedică”, a adăugat acesta.

În acest moment în România există o problemă la creditul în valută, iar marile companii se împrumută mai ales din străinătate, mai ales că în economie sunt două cifre principale care acum se bat cap în cap: o datorie privată foarte mare și creditul neguvernamental foarte mic. În aceste condiții, băncile nu trebuie să se „așeze pe o ureche”, pentru că băncile sunt responsabile și pentru educația financiară a cetățenilor, începând cu bancherii și cu oamenii de la ghișeu, care trebuie să cultive clientul.

„Dacă nu aveți profitabilitate, normele UE vă cer să întăriți capitalul. Numai din plăți și schimburi valutare nu aveți cum să faceți profit. Trebuie să dați credite! Trebuie să dați credite mai multe și în condiții de prudență. Adică trebuie să vă cultivați clienții. Să nu-i mângăiați pe creștet, dar nici să nu le întoarceți spatele. Mulți clienți nu sunt bancabili. Fiindcă legea societăților comerciale a rămas la nivelul anului 1991. Direcția este clară- trebuie să mergem către IMM, dar acestea sunt slab capitalizate. Este o capcană. Regulile fiscale trebuie să fie mult mai clare”, a continuat guvernatorul BNR.

Isărescu i s-a adresat și premierului Grindeanu, susținând că e nevoie de un cadru legal clar pentru activitatea bancară întrebând cine se ocupă de protecția cumpărătorului de servicii financiar-bancare, pentru că, din cauza faptului că rolul instituțiilor financiare nu este bine înțeles se ajunge la ideea că băncile sunt imorale: „Băncile nu sunt societăți de caritate. Ele dau credite ca să obțină banii înapoi. Cum să duci banii de la deponenți către creditare? Europa se îndreaptă către modelul anglo-saxon: scăderea rolului băncilor și creșterea rolului piețelor de capital”, încheiat Mugur Isărescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control