26 iunie 201717:531955

Greşeala unui ”individ ghinionist care a apăsat butonul greşit” şi a dus la ieftinerea aurului

Preţul aurului a scăzut, luni, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la Londra, după ce un volum foarte mare a fost tranzacţionat pe piaţa livrărilor la termen din New York, despre care traderii susţin că a fost, probabil, rezultatul unei erori sau a unei comenzi greşite, potrivit Bloomberg.

Aurul a scăzut cu 1,6%, ajungând la 1.236,43 de dolari o uncie, cel mai scăzut nivel din 16 mai.

Volumul aurului tranzacţionat a ajuns la 1,8 milioane de uncii în doar un minut, un nivel care nu a fost atins nici după rezulatul alegerilor din Statele Unite sau al votului britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

„Nimeni nu are niciun indiciu, cu excepţia unui individ ghinionist care a apăsat butonul greşit”, a spus David Govett, reprezentant al Marex Spectron Group din London, despre volumul surprinzător de mare tranzacţionat.

Alţi analişti susţin că un trader a realizat o comandă mai mare decât intenţiona sau a subestimat capacitatea pieţei de a absorbi volumul mare de aur.

Aproape 18.149 de loturi au fost tranzacţionate pe platforma de tranzacţionare Comex în doar un minut, înainte să revină la 2.334 de loturi, după o oră.

În România, peţul aurului a ajuns, luni, la 163,3566 lei pe gram, cel mai scăzut nivel înregistrat din 1 februarie 2017, de 163.1919, potrivit cotaţiei oficiale publicate de Banca Naţională a României.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.