no author
Mona Scarisoreanu
1389 vizualizări 26 iun 2017

“Adoptarea monedei euro a fost o ţintă în mişcare pentru România în ultimii zece ani, care nu a fost abordată prea în serios. În lipsa unei agende clare, oficialii s-au mulţumit cu faptul că România trebuie să ajungă la nivelul PIB-ului mediu pe cap de locuitor şi că trebuie făcute mai multe eforturi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea productivităţii pentru a creşte sustenabil potenţialul economic al ţării (reformele structurale, creşterea absorbţiei fondurilor UE, dezvoltarea infrastructurii etc). PIB-ul României pe cap de locuitor a ajuns la 55,8% din cel al zonei euro în 2016, de la 48,2% în urmă cu cinci ani”, se arată în documentul Erste Group.

Analiştii grupului bancar spun că: “În mod evident, dacă ţara continuă să câştige 1,5 puncte procentuale pe an faţă de zona euro şi presupunând că punctul de convergenţă pentru PIB-ul pe cap de locuitor este de 70%, România va avea nevoie de aproximativ zece ani pentru a putea adera la zona euro. În încercarea de a adopta moneda unică, România va trebui să abordeze, de asemenea, diferenţele regionale semnificative în ceea ce priveşte PIB / locuitor”.

Pe de altă parte, analiza arată că singura ţară din Europa Centrală şi de Est care ia în calcul trecerea la euro în viitorul apropiat este Croaţia, în vreme ce în Republica Cehă populaţia se opune adoptării monedei unice europene, iar în Ungaria nu s-a avansat nici o dată oficială în ceea ce priveşte aderarea la zona euro.

Citește și: