Efectul creșterii ROBOR asupra prețului apartamentelor

Efectul creșterii ROBOR asupra prețului apartamentelor
Publicat: 06/12/2017, 13:30
Actualizat: 06/12/2017, 19:24

Pe parcursul lunii noiembrie, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național, noi și vechi, s-au apreciat, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cu 0,7%, ajungând la 1.171 de euro pe metru pătrat util (față de o medie de 1.163 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie), în general sub influența evoluției prețurilor în orașele mai mici.

Lista orașelor cu prețuri de minimum 1.000 de euro pe metru pătrat este completată și de Craiova, care a ajuns, în trimestrul al treilea al anului, la o valoare de 1.020 de euro pe metru pătrat util. Totuși, în orașele mari precum București, Timișoara, Cluj și Iași, unde prețul a crescut constant în ultimul an, apetitul cumpărătorilor s-a diminuat ca urmare a creșterii ROBOR și a instabilității cursului de schimb valutar, având ca rezultat o scădere a încrederii populației cu consecință directă în cererea de apartamente. Prin urmare, se înregistrează scăderi ale prețurilor în aceste orașe, potrivit Imobiliare.ro.

În București, suma medie solicitată pentru un apartament, indiferent de anul construcției, s-a diminuat ușor, cu 0,2% mai exact, de la 1.274 la 1.271 de euro pe metru pătrat util. Tendința de scădere a fost susținută în mod exclusiv de segmentul unităților locative noi, care s-au ieftinit cu 1,6%, de la 1.337 la 1.316 euro pe metru pătrat util; locuințele vechi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 1%, de la 1.196 la 1.208 euro pe metru pătrat util.

Prețurile au crescut în Brașov de la 990 la 1.000 de euro pe metru pătrat util. În urma acestei creșteri, Brașovul atinge pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat util în ceea ce privește prețul mediu al apartamentelor. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună de toamnă (de la 994 la 1.001 euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,5% (de la 973 la 997 de euro pe metru pătrat util).

În Cluj-Napoca, prețurile apartamentelor au avut, luna trecută, un avans de 0,1%, de la 1.446 la 1.447 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi, care sunt și cele mai scumpe, s-au ieftinit ușor, respectiv cu 0,3%, de la 1.511 la 1.506 euro pe metru pătrat util. Unitățile locative nou-construite s-au apreciat însă cu 0,4%, de la 1.377 la 1.383 de euro pe metru pătrat util.

Dintre marile orașe analizate, Constanța este cel în care apartamentele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie, așteptările vânzătorilor majorându-se cu 2,3%, de la 1.059 la 1.083 de euro pe metru pătrat util. Cel mai semnificativ avans a avut loc pe segmentul locuințelor din blocurile vechi, care s-au scumpit cu 2,4%, de la 1.058 la 1.083 de euro pe metru pătrat util. Unitățile locative noi s-au apreciat și ele, însă cu 1,8%, de la 1.065 la 1.084 de euro pe metru pătrat util.

În Iași a avut loc cea mai semnificativă scădere de preț luna trecută, respectiv 2,7%, de la 997 la 970 de euro pe metru pătrat util. Astfel, deși la finele lui octombrie se situa foarte aproape de pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util, Iașiul a dat destul de mult înapoi, fiind acum singurul dintre cele șase mari orașe monitorizate lunar de Imobiliare.ro în care prețurile se situează sub această valoare. Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,6% în noiembrie (de la 928 la 922 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,5% (de la 1.025 la 999 de euro pe metru pătrat util).

În Timișoara, Indicele a înregistrat o scădere de 0,6% a prețului mediu solicitat de vânzători, de la 1.140 la 1.133 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au ieftinit cel mai mult, cu 0,9% mai exact, de la 1.141 la 1.131 de euro pe metru pătrat util; locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat doar o scădere ușoară, de 0,1%, de la 1.138 la 1.137 de euro pe metru pătrat util.

Imobiliare.ro este un portal imobiliar din România, lansat în ianuarie 2000.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...