21 aprilie 201718:35502

De ce ar putea ocoli investitorii Europa de Est, în ciuda forţei de muncă ieftine

Europa Centrală şi de Est este considerată atractivă pentru forţa de muncă ieftină din domeniul producţiei componentelor auto sau a electronicelor, care costă doar o fracţiune din ceea ce ar costa în Vest, dar accelerarea creşterilor salariale ar putea afecta acest lucru, potrivit Bloomberg.

Salariile medii nominale au crescut cu 10,7% în Ungaria, în luna februarie, comparativ cu anul trecut, aceasta fiind cea mai mare creştere din ultimii nouă ani. În Polonia, salariile au crescut cu 5,2%, cea mai mare creştere din luna iunie 2016.

În timp ce economiile ţărilor membre UE din fostul bloc comunist au crescut mai rapid decât economiile din zona euro, iar şomajul din multe ţări a ajuns la un nivel scăzut record, salariile nu au ajuns la nivelul celor din alte state.

Acum, cererile pentru salarii mai mari implică riscul de eroziune a creşterii din acele regiuni bazate pe modelul forţei de muncă ieftină, care a ajutat la atragerea capitalului străin, inclusiv fabrici operate de producătorii de maşini ca Volkswagen AG, Kia Motors Corp, dar şi General Electric.

„Creşterea reală a salariilor va depăşi creşterea productivităţii. Consecinţa este că mărirea salariilor va începe să erodeze marjele de profit ale firmelor”, a declarat William Jackson, economist al Capital Economics Ltd., din Londra.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.