no author
Anca Olteanu
504 vizualizări 21 apr 2017

Salariile medii nominale au crescut cu 10,7% în Ungaria, în luna februarie, comparativ cu anul trecut, aceasta fiind cea mai mare creştere din ultimii nouă ani. În Polonia, salariile au crescut cu 5,2%, cea mai mare creştere din luna iunie 2016.

În timp ce economiile ţărilor membre UE din fostul bloc comunist au crescut mai rapid decât economiile din zona euro, iar şomajul din multe ţări a ajuns la un nivel scăzut record, salariile nu au ajuns la nivelul celor din alte state.

Acum, cererile pentru salarii mai mari implică riscul de eroziune a creşterii din acele regiuni bazate pe modelul forţei de muncă ieftină, care a ajutat la atragerea capitalului străin, inclusiv fabrici operate de producătorii de maşini ca Volkswagen AG, Kia Motors Corp, dar şi General Electric.

„Creşterea reală a salariilor va depăşi creşterea productivităţii. Consecinţa este că mărirea salariilor va începe să erodeze marjele de profit ale firmelor”, a declarat William Jackson, economist al Capital Economics Ltd., din Londra.

--

Citește și: