Comisia Europeană: România nu poate vorbi de aderarea la zona euro. Reformele structurale nu s-au finalizat

Comisia Europeană: România nu poate vorbi de aderarea la zona euro. Reformele structurale nu s-au finalizat
Publicat: 27/08/2017, 19:07

Întrebată când vom adera la moneda euro, șefa Reprezentanței Comisiei Europene, Angela Filote a răspuns că nu există în tratatul de aderare o dată limită, iar România va face acest pas când va fi pregătită.

„Nu am stabilit o dată limită pentru că este foarte important atât pentru România cât și pentru restul zonei euro ca aderarea la această zonă să se facă atunci când statul este pregătit, când mediul de afaceri este pregătit pentru o asemenea aderare, pentru că nu vorbim numai de criterii nominale, ci de mai mult criterii reale. Și când spunem reale, de nivelul de trai, de exemplu. În cei 10 ani de la aderarea la UE nivelul de trai a crescut destul de mult, România a recuperat într-o mare măsură, dar nu complet, decalajele față de media europeană. De exemplu, acum este la 60% din PIB-ul pe locuitori medie europeană, acum 10 ani era la 38% și nici aici nu avem neapărat un indicator: la cât trebuie să fie acest indicator, la ce cifră trebuie să se poziționeze ca să se considere că aderarea este sigură, dar dacă ne uităm la aderările care s-au făcut în ultimul timp la zona euro era undeva 67 – 70 – 75% din media europeană. Și acesta este doar unul din criteriile la care ne uităm”, a spus Angela Filote.

De asemenea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a adăugat că nu s-au finalizat reformele structurale.

„Ceea ce este important din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, înainte de a stabili data țintă, este foarte important de stabilit toți pașii care trebuie să se întâmple până când România poate să adere. Ei sunt cunoscuți și printre primii pași sunt niște reforme structurale extrem de importante, la care România s-a angajat, dar pe care nu le-a finalizat și nu putem vorbi de aderare înaintea finalizării acestor reforme structurale. În același timp, întreaga zonă euro e într-un mare proces de reformă”, a mai spus Filote.

Prezent la aceeași conferință, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a spus că România îndeplinește criteriile, dar mai sunt reforme de făcut.

„România își dorește în continuare să adere la zona euro, dar România ar trebui să adere la zona euro când într-adevăr este pregătită ca și țară și când populația mai ales este bine pregătită în acest sens. Referitor la criterii, punctul nostru de vedere este că le îndeplinim. E adevărat, mai sunt reforme de făcut. Mai trebuie făcute reforme și în statele care sunt în zona euro, Grecia și la alte state care au dificultăți. România are o stabilitate financiară și o stabilitate monetară, asigurată cu greu”, a spus Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a adăugat că și-a propus să înceapă un dialog cu cetățenii în acest sens, în care să fie implicați și Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României, iar apoi să se stabilească o dată și pașii care trebuie urmați pentru aderare.

„Ce nu-mi doresc eu personal este ca cetățeanul, după ce intrăm în zona euro, să meargă la magazin și să considere că au crescut prețurile și că intrarea în zona euro i-a adus o scumpire a condițiilor de viață. Acest lucru nu ne dorim, cu siguranță. Deci pentru a combate acest posibil efect secundar, noi trebuie să informăm foarte bine populația, să calculăm foarte bine schimbările de la lei la euro și trebuie să ne asigurăm că nu există niciun efect negativ asupra pieței bancare și siguranței noastre monetare”, a conchis Victor Negrescu.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene, Angela Filote, și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, au participat, duminică, la conferința „Dialog cu cetății” din cadrul Festivalului „Dilema Veche”, de la Alba Iulia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”