Comisia Europeană avertizează că noua lege a salarizării unitare „prezintă un risc semnificativ” pentru deficit. Reacția PSD

Comisia Europeană avertizează că noua lege a salarizării unitare „prezintă un risc semnificativ pentru deficit. Reacția PSD
Publicat: 11/05/2017, 19:37
Actualizat: 03/10/2018, 17:44

Comisia Europeană (CE) a redus estimarea pentru creșterea economică a României în 2017 cu 0,1%, de la 4,4% la 4,3%, asta în condițiile în care Guvernul României a anunțat pentru acest an o evoluție de 5,2%. Oficialii europeni au menținut rata de creștere de 3,7% pentru 2018. Asta cu toate că în document atrag atenția asupra riscului legii salarizării unitare, prin care Guvernul PSD se angajează să majoreze semnificativ salariile din sectorul bugetar.

„Proiectul legii salarizării unitare prezintă un risc semnificativ asupra prognozei fiscale, cu un impact potenția de -2%l din PIB în 2018. Forma finală a legii însă nu a ost cunoscută până elaborarea acestei previziu”, se arată în documentul CE.

De cealaltă parte, cele mai recente prognoze ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), dar și cele venite dinspre Fondul Monetar Internațional (FMI) au revizuit în creștere evoluția economiei românești

BERD a îmbunătățit cu 0,3%, la 4%, estimarea pentru creșterea economică a României pentru anul 2017 și la 3,5% în 2018, potrivit raportului de perspective economice regionale publicat miercuri de instituție.

Ipoteza creșterii este susținută și de FMI care, în raportul numit „Perspectivele de creștere economică la nivel global”, estimează că România ar urma să aibă în 2017 o creștere economică de 4,2% și de 3,4% în 2018.

Ce estimări are Guvernul

În programul de convergenă pentru perioada 2017-2020, aprobat săptămâna trecută de Guvern, pentru anul 2017 s-a estimat o creștere economică de 5,2% bazată exclusiv pe cererea internă. În cadrul acesteia s-a estimat că investițiile (formarea brută de capital fix) se vor majora cu 6,9% după reducerea înregistrată în 2016,iar consumul final cu 6,3%.

„Pentru perioada 2018 – 2020 se estimează că economia românească va crește mai susținut, cu un ritm mediu anual de 5,6%. Cererea internă (consumul și investițiile) va continua să reprezinte motorul creșterii economice”, se arată în document.

Reacția PSD

PSD susține, joi, că revizuirea negativă a estimărilor Comisiei Europene privind deficitul bugetar s-a făcut pe baza unor proiecte de lege care încă sunt în dezbatere și care nu pot fi analizate separat.

„Revizuirea negativă a estimărilor Comisiei Europene privind deficitul bugetar s-a făcut pe baza unor proiecte de lege care încă sunt în dezbatere și care nu pot fi analizate separat. Legea salarizării unitare care va aduce într-adevăr multe creșteri salariale nu trebuie privită separat când se calculează impactul asupra deficitului bugetar. Sunt elemente complementare, cum ar fi creșterea salariului minim, creșterea salariilor în mediul privat, măsuri de combatere a muncii la negru sau limitarea utilizării abuzive a contractelor de muncă parțiale. Toate acestea vor aduce venituri suplimentare la bugetul de stat care vor compensa impactul bugetar al legii salarizării unitare”, a precizat, joi, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Dobre a susținut că noua evaluare a CE privind România confirmă, de fapt, că măsurile luate la începutul anului de Guvernul Grindeanu au avut un efect pozitiv asupra economiei.

„Noua evaluare a Comisiei Europene subliniază că avem o creștere economică solidă ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală și de majorare a salariilor”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

„INS a publicat datele pentru primul trimestru care arată că la începutul acestui an am avut cea mai accelerată creștere a cifrei de afaceri din industrie, respectiv 10,9%. Asta înseamnă că avem o creștere economică sănătoasă, care poate genera locuri de muncă și care ne oferă motive de a privi cu optimism evoluțiile economice din acest an”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Anișoara Dabija, dezvăluiri cu ochii în lacrimi despre relația maestrului Nicolae Botgros cu fiica lui:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?