no author
Simona TUDORACHE
12239 vizualizări 3 mai 2017

„Românii sunt tot mai atenţi la alegerea pe care o fac atunci când sunt în căutarea unei centrale termice de apartament. De altfel, studiile arată că din ce în ce mai multe achiziţii sunt realizate pentru înlocuirea echipamentelor vechi, în acest caz investiţia fiind mai mică, iar aspectele luate în calcul vizează cu precădere eficienţa şi serviciile post-vânzare”, spune Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Astfel, potrivit afirmaţiilor sale, în medie, românii plătesc cca. 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, cel mai achiziţionat model fiind cel de 24 kw, ideal pentru un apartament cu o suprafaţă de până la 100 mp.

"Dacă vorbim de înlocuirea unei centrale vechi pentru un apartament mediu de 80 mp, pe lângă costurile noului echipament, este necesar un buget de doar 400 lei pentru montarea acestuia. De asemenea, recomandăm şi spălarea instalaţiei (radiatoare şi ţevi) cu o soluţie alcalină, în acest caz tarifele ajungând la 150 lei", a mai spus reprezentantul companiei.

Astfel, per total, în cazul înlocuirii centralei termice, bugetul necesar este, în medie, de 3.750 lei, iar, în funcţie de costul gigacaloriei, amortizarea investiţiei se poate face între 2 şi 4 ani.

Pe de altă parte, în cazul unei prime instalări de centrală termică, investiţia iniţială poate ajunge la 7.800 lei, luând în calcul tot un apartament mediu de 80 mp. Astfel, pe lângă preţul centralei termice şi montaj, se adaugă costurile necesare debranşării, realizării instalaţiei de gaz şi cele realizării instalaţiei de încălzire (radiatoare, robineţi, ţeavă, etc).

"Costurile necesare pentru debranşare diferă de la oraş la oraş, existând zone din ţară unde acest proces nu doar că este anevoios, din cauza birocraţiei şi a documentelor necesare, dar este şi  costisitor. Un astfel de exemplu este Bucureşti", a mai spus Drăguleanu.

Mai mult, şi bugetul necesar pentru realizarea instalaţiei de gaz diferă de la caz la caz. Dacă în clădire există deja infrastructura de gaz, atunci costurile sunt mai mici. În caz contrar, tot procesul poate deveni mai costisitor. Chiar şi aşa amortizarea se poate face în 5-6 ani.

În ceea ce priveşte alegerea centralei termice potrivite, românii trebuie, înainte de toate, să facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit şi de numărul de consumatori de apă caldă menajeră (numărul de băi şi bucătării).

"Puterea centralei termice este determinată de această analiză. Pe termen lung, este evitat astfel riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantităţi prea mici de apă caldă furnizată, comparativ cu nevoile familiei. Astfel, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporţională cu dimensiunea spaţiului şi cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră", a subliniat Cătălin Drăguleanu.

Un alt aspect important care trebuie luat în calcul la cumpărarea unei centrale termice este şi siguranţa în exploatare: evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecţia la îngheţ şi lipsa apei din instalaţie. În acest sens, este recomandat să nu se opteze pentru produse ale căror funcţii nu sunt atent studiate şi care pot aduce probleme pe termen lung.

Nu în ultimul rând, un criteriu esenţial în alegerea unui echipament de încălzire este şi perioada de garanţie. Cum durata de viaţa a unei centrale termice de apartament depăşeşte, în medie, 10 ani, este foarte important ca atât serviciul de garanţie, cât şi cel de post-garanţie, să fie asigurate de către firme specializate.

--

Citește și: