6 iulie 201712:091033

Cât câştigă românii, în medie, pe gospodărie şi cât cheltuie în fiecare lună

Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul I 2017 de 3.250 lei pe gospodărie şi 1.233 lei pe persoană, iar cheltuielile totale au fost de 2.761 lei lunar pe gospodărie (1.048 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,0% din nivelul veniturilor totale, informează INS.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în medie, 35,0% din consumul gospodăriilor. Salariile au format cea mai importantă sursă de venituri, 59,7% din veniturile totale ale gospodăriilor.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (21,7%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (0,8%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (12,3%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (10,9%).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,5%).

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.