Calendar fiscal 2018. Ce declarații trebuie depuse și ce termene de plată avem în acest an

Calendar fiscal 2018. Ce declarații trebuie depuse și ce termene de plată avem în acest an
Publicat: 18/02/2018, 21:33

Declararea și plata impozitelor din acest an se vor face în zilele obișnuite de 25 ale fiecărei luni, dar există și termene speciale pentru taxele introduse în ultimii ani.

Iată noile repere ale anului fiscal 2018:

– 26 februarie – ONG-urile și societățile agricole trebuie să-și declare profitul pe 2017 și să plătească impozitul aferent acestui câștig (în cazul în care nu beneficiază de scutiri).

– 28 februarie – Depunerea Declarației anuale privind impozitul pe reprezentanțe, de către persoanele juridice din străinătate care au deschis o reprezentanță în România.

– 26 martie – Plătitorii de impozit pe profit trebuie să-și declare și să plătească acest impozit pe anul 2017. Tot până în această zi trebuie plătite contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) aferente trimestrului I.

– 31 martie – Proprietarii care doresc să beneficieze de reduceri – 10% din cuantum – trebuie să-și plătească până la această dată taxele locale pe clădiri, terenuri și autovehicule, inclusiv impozitul pe terenul situat sub locuință.

– 16 aprilie – noul termen de depunere a Declarației 600 privind veniturile din activități independente realizate în anul 2017, în vederea calculării contribuțiilor de asigurări sociale (CAS și CASS) aferente acestora pe anul 201 – termen decalat de la 31 ianuarie, pe fondul neclarităților intervenite după mutarea CAS de la angajator la angajat.
Redăm, în continuare, precizările ANAF în legătură cu depunerea Declarației 600:
„În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale: Persoanele fizice care nu sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale, potrivit prevederilor art. 150 din Codul fiscal, care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit prevăzute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, datorează contribuția de asigurări sociale dacă îndeplinesc următoarele condiții, după caz:
a) venitul net realizat în anul precedent, stabilit în conformitate cu art. 68 din Codul fiscal, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția;
b) venitul net lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) din Codul fiscal este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna în care își încep activitatea sau nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual potrivit regulilor prevăzute la art. 68 din Codul fiscal;
c) valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute la art. 69 din Codul fiscal, este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit;
d) venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevăzute la art. 70 din Codul fiscal, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se stabilește potrivit prevederilor art. 72 și 73 din Codul fiscal.
În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate: Persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor art. 154 din Codul fiscal, datorează contribuția dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri, din următoarele categorii:
a) venituri din activități independente;
b) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
c) venituri din cedarea folosinței bunurilor;
d) venituri din investiții;
e) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
f) venituri din alte surse”.

– 2 mai – Instituțiile publice și ONG-urile trebuie să depună bilanțurile – situațiile financiare – pe anul 2017.

– 25 mai – Persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente, din chirii sau din activități agricole trebuie să-și declare aceste venituri pe 2017 (Formular 221). Tot la această dată trebuie declarată destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual. De asemenea, până la 25 mai societățile comerciale private sau de stat trebuie să-și depună bilanțurile – situațiile financiare – pe anul 2017. Și persoanele care au realizat în 2017 venituri în străinătate trebuie să și le declare până la această dată.

– 25 iunie – Trebuie plătite CASS aferente trimestrului II, iar persoanele juridice străine (multinaționalele) care au reprezentanțe în România trebuie să-și plătească prima tranșă din impozitele pe aceste reprezentanțe.

– 25 iulie – Persoanele fizice care își închiriază locuința personală în scop turistic trebuie să plătească o primă rată de 50% din impozitul aferent acestui tip de venit.

– 25 septembrie – Până în această zi trebuie plătite CASS aferente trimestrului III.

– 30 septembrie – Până la această dată, taxele locale pe locuințe, terenuri și autovehicule puteau fi plătite fără penalități de întârziere (inclusiv cu facilitatea de 10% pentru plata până la 31 martie), dar după 30 septembrie se percep penalități de întârziere.

– 25 octombrie – Agricultorii plătesc anticipat 50% din impozitul pe venitul din activitățile agricole (prima rată).

– 26 noiembrie – A doua rată (50%) la impozitul ce trebuie plătit de persoanele fizice care își închiriază locuința personală în scop turistic.

– 17 decembrie – A doua rată (50%) la impozitul agricol.

– 21 decembrie – Trebuie plătite CASS aferente trimestrului IV, iar persoanele juridice străine (multinaționalele) care au reprezentanțe în România trebuie să-și plătească a doua tranșă din impozitele pe aceste reprezentanțe.

Varianta integrală a Calendarului Obligațiilor Fiscale pe anul 2018, publicată de ANAF, poate fi consultată urmărind linkul: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Calendar/Calendar_obligatii_fiscale_2018.htm.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom