no author
Mona Scarisoreanu
1238 vizualizări 11 mai 2017

„S-a trimis la Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi pachetul de documente necesare acreditării Autorităţilor de Management (AM) de către Ministerul Dezvoltării. Acum depinde de cei de la Audit în cât timp vor aviza documentele, când vor stabili misiunea de audit pentru fiecare entitate auditată şi să sperăm că vor da, să spunem aşa, un răspuns pozitiv pe ceea ce a trimis Ministerul Dezvoltării”, a precizat Teodorovici.

Acesta arată că, una dintre principalele probleme în acreditarea Autorităţilor de Management pentru acest ciclu financiar o reprezintă sistemul informatic.

„Este o soluţie fără de care nu se poate cere Comisiei Europene o decontare a ceea ce noi cheltuim astăzi în România pe proiectele ce ar trebui să fie finanţate cu fonduri europene. Dacă acreditarea nu se va primi până la sfârşitul anului înseamnă că tot ceea ce s-a cheltuit în 2017 va rămâne pe deficit. Este un risc. Comisia Europeană poate să se bazeze sau nu pe verificările pe care le face Autoritatea de Audit, la fel cum a făcut şi în anii trecuţi. Însă misiuni punctuale pot să aibă loc”, arată preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat şi fost ministru al Fondurilor Europene.

Teodorovici avertizează că mai este o problemă legată de condiţionalităţile ex-ante pe care România le mai are de îndeplinit, ca şi condiţie premergătoare decontării de către Comisia Europeană a cheltuielilor pentru actualul ciclu financiar.

„În concluzie, este vorba despre îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor ex-ante pe care România şi le-a asumat, acreditarea Autorităţilor de Management şi după care, îndeplinirea celorlalte condiţii pentru a putea solicita Comisiei Europene decontarea cheltuielilor. În cazul în care oricare dintre aceste condiţii nu sunt îndeplinite, banii care se cheltuie în 2017 rămân pe deficitul acestui an”, semnalează Eugen Teodorovici.

Reamintim că, la începutul acestui an, Teodorovici a declarant, pentru MEDIAFAX, că „Banii pentru agricultură vor fi absorbiţi uşor fiindcă sunt plăţi directe. Dacă estimăm că sunt două miliarde de euro pentru fondurile struturale şi de coeziune, din cele cinci în total, şi acestea nu vor fi decontate de Bruxelles, plăţile fiind făcut de la bugetul naţional, atunci deficitul sare de 4%”.

De asemenea, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, îşi exprima îngrijorarea în ceea ce priveşte deblocarea fondurilor europene, într-un interviu acordat pentru MEDIAFAX, în urmă cu o lună. Acesta spunea că se arată optimist în ceea ce priveşte încasările la buget şi menţinerea în ţinta de deficit. Singurele emoţii pe care le are sunt cele ce privesc absorbţia fondurilor UE, miza fiind 22 de miliarde de euro.

 

 

--

Citește și: