28 iunie 201719:071043

Avertismentul fostului Guvernator al Băncii Angliei: Viitoarea criză va veni mai curând decât se aşteaptă mulţi

Datoriile au ajuns azi la un nivel care constituie o piedică în calea dorinţei de a cheltui şi probabil vor declanşa o criză viitoare”, a scris Mervyn King, fost guvernator al Băncii Angliei, în cartea sa „Sfârşitul alchimiei”, a cărei versiune în limba română a fost lansată miercuri la Bucureşti.

Mervyn King, guvernator al Băncii Angliei în perioada 2003-2013, a transmis participanţilor la conferinţa de lansare a versiunii cărţii sale în limba română, desfăşurată la Banca Naţională, un mesaj video în care a explicat motivele ce l-au determinat să scrie lucrarea. „Modelele macroeconomice trebuie regândite şi reaşezate din temelii, în condiţiile în care lumea este plină de incertitudini majore. Economiile nu se autocorectează, nici modelele economice, iar economiştii trebuie să ţină cont de noile realităţi. Incertitudinile sunt, de altfel, leitmotivul cărţii mele”, a transmis, în mesajul său, Mervyn King.

În capitolul „Îndrăzneala de a fi pesimist” din cartea sa, Mervyn King se referă pe larg şi la criza care „se apropie”. „Principalele riscuri derivă din perspectiva unei scăderi a preţurilor activelor în vreme ce ratele dobânzilor revin la niveluri normale şi din diminuarea valorii investiţiilor pe măsură ce bilanţurile băncilor şi ale companiilor încep să reflecte realitatea economică. În ambele cazuri, un val de incapacităţi de plată ar putea duce la falimentarea unor companii şi a populaţiei”, arată autorul.

Dar „oricât de perturbator ar fi pe termen scurt valul de incapacităţi de plată, el ar putea duce la o repornire a economiei care să-i permită să crească într-un mod mai sustenabil şi mai echilibrat”.

„Mult mai dificilă este situaţia datoriei externe - datoria rezidenţilor unei ţări faţă de rezidenţii altei ţări - îndeosebi atunci când datoria respectivă este denominată în valută străină”, mai arată Mervyn King.

Potrivit economistului, viitoarea criză va veni mai curând decât se aşteaptă mulţi specialişti, şi numai o nouă ordine economică internaţională va restabili echilibrele.

Lucrarea „Sfârşitul alchimiei: banii, băncile şi viitorul economiei mondiale” a apărut la editura comunicare.ro, departament în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, iar prefaţa ediţiei în limba română este scrisă de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.