no author
Mircea Olteanu
657 vizualizări 9 mai 2017

Instituţia financiară cu sediul la Londra este pregătită să intervină în cazul în care ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va reduce finanţarea în regiunile unde banca este activă. State precum Polonia şi Croaţia fiind printre cele mai dependente de finanţarea europeană, care însă ar urma să scadă dacă Regatul Unit alege să părăsească şi piaţa comună.

„Sud-estul Europei ar putea fi destul de afectat în cazul unui Brexit dur", a declarat oficialul într-un interviu, adăugând că "în acest caz, BERD va trebui să acţioneze contraciclic şi să facă mai mult".

Europa de Est a fost principala beneficiară a bugetului UE pentru perioada 2014-2020, care depăşeşte 60 de miliarde de euro, şi care ajută state ca Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria să recupereze diferenţa faţă de statele mai bogate din vestul continentului. În 2016, regiunea a înregistrat una din cele mai mari creşteri economice din UE, în frunte cu România, relatează agenţia de ştiri Bloomberg.

EBRD a avertizat că o scădere a investiţiilor din cauza Brexit ar putea reduce nivelul creşterii economice în regiune cu până la două procente.

„Avem destul capital să suplimentăm finanţare către aceste ţări - nu ducem lipsă de capital", a afirmat Chakrabarti, care a adăugat că "România, Bulgaria, Grecia, aceste economii ar putea fi destul de afectate în cazul unui Brexit dur, iar în această situaţie BERD va trebui să găsească mai multe proiecte".

 

--

Citește și: