Există viață extraterestră? Anunțul ISTORIC al cercetătorilor de la NASA

Există viață extraterestră? Anunțul ISTORIC al cercetătorilor de la NASA
Publicat: 30/08/2015, 09:07

Cele 100 milioane de sisteme solare din galaxia noastră (Calea Lactee, n.r.) sunt capabile să susțină forme de viață extraterestră, spune una dintre predicțiile „conservatoare” formulate de savanții de la NASA.

Agenția spațială americană susține că oamenii vor găsi forme de viață extraterestre în următorii 20 de ani, iar acestea au cele mai mari șanse să se afle în afara Sistemului Solar.

Cu ocazia unei discuții publice organizate luni la Washington, NASA și-a prezentat programul de căutare a vieții extraterestre în Univers prin intermediul unor telescoape actuale și viitoare.

„Vreți să știți dacă noi, cei de la NASA, credem că există viață dincolo de Terra?”, a spus Charles Bolden, fost astronaut și actualul director al NASA.

„M-aș aventura să spun că cei mai mulți dintre colegii mei prezenți astăzi aici sunt de părere că este improbabil ca în vastitatea nelimitată a Universului oamenii să fie singuri”, a adăugat el.

Marte și mai mulți sateliți naturali ai unor planete din Sistemul Solar au reprezentat punctele asupra cărora s-au concentrat programele de căutare a vieții extraterestre din ultimele decenii.

De exemplu, astronomul Kevin Hand a sugerat de curând faptul că viața extraterestră ar putea să existe pe Europa, unul dintre sateliții planetei Jupiter.

Cu toate acestea, savanții de la NASA au vorbit exclusiv despre programele de monitorizare a planetelor care orbitează în jurul altor stele, în afara Sistemului Solar.

„Cândva, în viitorul apropiat, oamenii vor putea să arate o stea și să spună: «Acea stea are o planetă care seamănă cu Terra»”, a declarat Sara Seager, profesor de fizică și științe planetare la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

„Astronomii cred că este foarte probabil ca fiecare stea din galaxia Calea Lactee să aibă în jurul ei cel puțin o planetă”, a adăugat ea.

NASA a început să studieze sistemele planetare din jurul altor stele utilizând la început telescoape terestre.

Apoi, agenția spațială americană și-a extins granițele explorărilor sale prin intermediul unor dispozitive spațiale: telescopul spațial Hubble, telescopul spațial Spitzer și telescopul spațial Kepler.

Aceste telescoape pot să determine dacă o planetă se află la o distanță potrivită de steaua ei pentru a conține la suprafață apă în formă lichidă, un ingredient-cheie pentru a întreține viața, așa cum aceasta este cunoscută de oameni.

NASA speră să lanseze cu bine Transiting Exoplanet Surveying Satellite (Tess) în 2017 și, apoi, telescopul spațial James Webb, în 2018, și Wide Field Infrared Survey Telescope – Astrophysics Focused Telescope Assets, la începutul deceniului viitor.

Telescopul spațial Kepler a descoperit deja multe exoplanete interesante, inclusiv planeta Kepler 296-f, supranumită „super-Terra”, întrucât este de două ori mai mare decât planeta noastră și se află în zona locuibilă din jurul stelei sale, fapt ce permite existența apei în stare lichidă la suprafața ei.

„Această tehnologie pe care o folosim pentru a explora exoplanete este cât se poate de reală”, a spus John Grunsfeld, astronaut și administrator asociat al Science Mission Directorate pe care NASA îl deține la Washington.

„Telescopul spațial James Webb și celelalte proiecte «se întâmplă» chiar acum. Acestea nu sunt vise – sunt lucrurile pe care noi le creăm aici, la NASA”, a adăugat el.

În timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul, un internaut care a urmărit pe o rețea de socializare conferința de presă organizată de NASA a întrebat: „Dacă oamenii de știință vor descoperi forme de viață pe o altă planetă, guvernul american va comunica acest lucru populației?”.

Ellen Stofan, cercetător la NASA, a răspuns imediat: „Bineînțeles că așa vom face!”.

„Ar fi ceva extrem de interesant. Vom încerca să prezentăm informația publicului larg cât mai repede. Am vrea să împărtășim entuziasmul nostru cu lumea întreagă”, a adăugat ea.

Descoperirea unor exoplanete mai mici decât Terra este mai dificilă, întrucât aceste corpuri cerești generează semnale luminoase mai slabe.

Tehnologia de detectare a exoplanetelor care seamănă cu Terra este dezvoltată chiar în această perioadă și va fi folosită de următoarea generație de telescoape spațiale. Posibilitatea de a detecta forme de viață extraterestră ar putea să se afle încă la câțiva ani distanță.

„Imaginați-vă momentul în care vom găsi semnale potențiale de viață extraterestră”, a spus Matt Mountain, directorul programului spațial James Webb și cercetător la Space Telescope Science Institute din Baltimore.

„Imaginați-vă momentul în care lumea se va trezi și rasa umană va înțelege că îndelungata ei singurătate în timp și spațiu a luat sfârșit și va deveni conștientă de posibilitatea că noi, oamenii, nu mai suntem singuri în Univers”, a adăugat profesorul american.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”