Un comisar european anunță SFÂRȘITUL mașinilor cu motoare diesel în UE

 Un comisar european anunță SFÂRȘITUL mașinilor cu motoare diesel în UE
Publicat: 02/12/2017, 22:00

Anul a început violent pentru Renault. În ianuarie s-a aflat că procurorii francezi investighează compania sub suspiciunea că ascunde cantitatea reală de gaze toxice emise de unele din modelele sale pentru ca în martie agenția pentru protecția consumatorului să acuze producătorul că a folosit dispozitive de păcălit testele de poluare pe până la 900.000 de autovehicule în ultimii 25 de ani. Cel mai notabil efect al acuzațiilor s-a văzut pe burse, unde acțiunile Renault au scăzut semnificativ. AFP nota în martie că, potrivit unor documente obținute de agenție, „întregul lanț de management”, inclusiv președintele Carlos Ghosn, este implicat în cazul de înșelăciune.

După aceasta s-a așternut liniștea în Dieselgate-ul francez, atenția fiind furată de ceea ce se întâmpla în Germania, pentru ca în noiembrie să se afle, prin ziarul Le Monde, că PSA este acuzat, în baza unei anchete privind sănătatea publică a Direcției generale a concurenței și consumului, că și-a programat motoarele diesel să emită mai puțin monoxid de azot în testele de omologare decât în condițiile reale de drum. Autoritatea de supraveghere a găsit că peste 1,9 milioane de autovehicule cu motoare diesel de generație Euro 5, înmatriculate între 2009 și 2015, au această problemă. PSA a răspuns acuzațiilor negându-le, dar și-a asumat responsabilitatea de a regla motoarele astfel încât să se atenueze diferențele de emisii între condițiile de test și cele reale de drum. În acest caz, PSA riscă o amendă de cinci miliarde de euro.

PSA mai are o problemă gravă legată de poluare. Reuters scrie că producătorul cere bani înapoi de la General Motors după ce a descoperit că a fost înșelat în negocieri în legătură cu problemele pe care Opel, fostă subsidiară a constructorului auto american achiziționată în martie de francezi, le are cu emisiile poluante. PSA ar cere înapoi până la jumătate din prețul de 1,3 miliarde de euro plătit pentru Opel.

La începutul lunii noiembrie, PSA a anunțat că va trebui să transfere pe modelele Opel mai rapid decât a stabilit inițial tehnologie proprie pentru un consum mai eficient de combustibil. Eforturile sunt necesare pentru a putea fi respectate noile limite ale emisiilor de CO2 impuse de Comisia Europeană începând cu 2020-21.

Companiile au discutat problema, iar PSA nu a ridicat încă nicio pretenție formală, au declarat pentru Reuters surse apropiate situației.

Noile reguli ale UE cer investiții masive în motoare mai mici și în noi tehnologii pentru sistemul moto­propulsor, încurajând mașinile cu propulsie electrică și hibridă. Cei care ratează țintele pot cumula penalități de milioane de euro anual din amenzi de 95 de euro pe vehicul pe gram de CO2 în exces. CEO-ul de la PSA Carlos Tavares ar fi trebuit să-și dea seama de problemele Opel pentru că șeful GM Mary Barra a citat „costuri mai mari pentru conformitate” ca principal motiv pentru vânzarea Opel din Germania și a brandului-soră Vauxhall din Marea Britanie.

Elzbieta Bienkowska, unul dintre comisarii europeni cu responsabilitate în reglementarea industriei auto, spune că motoarele diesel „aparțin trecutului” și că producătorii auto trebuie să-și intensifice eforturile pentru vânzarea de mașini cu emisii zero.

„În urmă cu doi ani n-aș fi spus în nicio împrejurare că diesel este o tehnologie a trecutului. Astăzi, după acești doi ani educativi, sunt pregătită s-o spun deschis: dieselul aparține trecutului.” Scandalul Dieselgate a izbucnit în 2015. Mașinile cu propulsie pe motorină reprezintă aproape 40% din mașinile noi vândute în Europa. CE va face disponibile 1,6 miliarde de euro anul viitor pentru finanțarea unui program de teste independente pentru mașini.

MAI MULTE PE ZIARUL FINANCIAR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top