4 martie 201708:313263

Ce a păţit acest şofer bucureştean care şi-a parcat maşina pe trotuar crezând că ”merge şi aşa”

Începând din data de 21 ianuarie 2017, parcarea maşinilor pe trotuare este permisă numai acolo unde există spaţii special semnalizate în acest sens. Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, ce a modificat Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier.

Mai precis, documentul prevede că „administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliţiei rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, marcate şi semnalizate corespunzător”.

Spaţiile speciale pentru parcarea maşinilor pe trotuar pot fi făcute doar dacă este respectat culoarul pentru pietoni de un metru lăţime şi dacă accesul vehiculelor se face din drum. Totodată, esenţial este şi ca poziţionarea autoturismelor în parcare să nu încurce circulaţia pe prima bandă a drumului sau pe pistele amenajate.

Noile prevederi stabilesc şi că „nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puţin de 10 m de intersecţii, staţii ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni”, se mai arată în HG nr. 965/2016.

Parcarea maşinilor pe trotuare era permisă, până pe 20 ianuarie 2017, chiar şi în lipsa unor marcaje speciale în acest sens, însă numai dacă pietonilor le era lăsat liber un culoar de cel puţin un metru.

Citeşte în continuare pe zf.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.